Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Meniul Principal

Ultimele Articole

Logare Platformă

Statistici Website

Vizitatori: 7784

1916 – 2016

de | oct. 29, 2016 | Gorjul cultural

Octombrie 1916 – octombrie 2016

     Reconstituire a luptelor duse de Armata Română, Jandarmerie, Cercetași și cetățenii târgujiului împotriva trupelor germane și austro-ungare la Podul Jiului, în 1916.

   Au participat Asociația ”Tradiția Militară” București, Asociația ”Deutsches Freikorps”  Arad, membrii din filiala Târgu-Jiu ai Asociației Cercetașilor Tradiționali având sprijinul  Muzeului Județean Gorj Alexandru Ștefulescu, al Primăriei Târgu-Jiu și al  Jandarmeriei Gorj. 

 Fragment din raportul de după luptă, întocmit de maiorul Al. Mlădinescu din cadrul Diviziei a XI-a. Infanterie:

”………………………………………………………………………………………………………………………..

    O parte din trupele inamicului încercau să treacă Jiul mai jos de pod, altele trecuseră şi  intraseră chiar în oraş. Văzând această situaţie dificilă, putâdu-se ca inamicul să pătrundă cu  uşurinţă în oraş, să ocupe şi să distrugă oficiul telefonic, care se afla foarte aproape de pod,  oficiu prin care se făcea legătura telefonică cu trupele noastre, între cele de la vest şi est de  Jiu, şi postul de comandă aflat la Preajba, putând ocupa şi gara, am făcut deindată schimbări în dispunerea oamenilor pe poziţii, spre a se putea face cât mai bine faţă inamicului. De aceea am luat măsuri spre a strânge din oraş orice trupă disponibilă ce s-ar mai găsii. Am adunat asemenea sergenţii de stradă, ordonanţele, răniţii uşor, găsiţi prin oraş, şi i-am dus la pod, împreună cu civilii, iar vreo 5-6 cercetaşi, s-au oferit de bună voie a lupta. Acelora care nu aveau arme, lis-au dat de la nişte chesoane ale Regimentului 59 Infanterie aflate lângă grădină.

     Nu numai că populaţia civilă, cercetaşii şi sergenţii de oraş, mulţi dintre ei nici nu făcuseră serviciul militar, au luptat cu curaj şi devotament, chiar şi femeile şi fetele nu s-au lăsat mai jos, deşi inamicul bătea în lung strada şi podul, ele s-au oferit benevol a face serviciul aducând cartuşe până la linia de luptă, fără a ţine seamă de focul inamicului. Altele ajutau la pansarea răniţilor.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….”

www.traditia-militara.ro                                 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut