Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 3793
Atelierul Național de Poezie ”Serile la Brădiceni” 2016
Trei zile Serile – au durat, cu ateliere la-nceput și mai apoi lansări de cărți. Atelierele de scriere creativă au reunit eleve de la Colegiile Naționale ”Tudor Vladimirescu” și ”Ecaterina Teodoroiu”, din Târgu- Jiu, de la clasele merituoaselor profesoare de limba și literatura română – dr. Elena Roată și dr. Marinela Pârvulescu. Îndrumate spre o primă descoperire a ceea ce înseamnă o altfel de scriere de către dr. Emilia Ivancu, cadru didactic universitar (catedra de românistică) în cadrul Universităţii Adam Mickiewicz din Polonia, cadetele creației literare au participat la două sesiuni – una desfășurată la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, iar cealaltă la Peștișani, începută cu un periplu de documentare, împreună cu scriitorii invitați la Atelierul Național de poezie. Casa-muzeu ”Constantin Brâncuși” din Hobița și Zăvoiul în care se află sculpturi, rezultate ale unor Tabere de creație, au fost locurile vizitate. După-amiaza zilei de 6 septembrie a fost destinată lansărilor de cărți și salonului editorial la care au participat cu volume Editurile Limes, Eikon, Pim, Măiastra și TipoMoldova.
Conform programului, cartea ”Poezia, mereu poezia” a scriitorului, criticului și istoricului literar Constantin Cubleșan, a fost prezentată de Mircea Petean, poet, prozator, publicist şi editor, clujeni amândoi, literați pursânge, unul mai răbdător la vorbă, celălalt mai vâltoros. Năsăudean de la Josenii Bârgăului prin naștere și clujean prin prefacere spirituală, considerat de Gheorghe Grigurcu ca „cel mai reprezentativ poet al grupării Steaua” și „cel mai mare poet în viață al Transilvaniei”, Aurel Rău, un scorpion aflat la peste 80 de toamne târzii, a împlinit dezvăluirea biografică, începută de confratele Cubleșan în fața auditoriului din sala de lectură a Bibliotecii, cu un scurt eseu existențial și un scurt poem. Desigur, punctarea datelor semnificative din curriculum vitae a fost făcută de profesorul Ion Trancău, comentator și exeget local. Ultimele lansări i-au avut ca protagoniști pe Adrian Frățilă și Alex Gregora, membri ai USR și valoroși poeți de stirpe olteană: primul, un spirit villonian, profund și meditativ, baladier apropiat și de rezonanța versului byronian, observator critic sau blând al naturii umane și al naturii creatoare în”DODIKAI”, cel de-al doilea, un ovidian exilat în neliniștile secolului lipsit de perspective, căutător al metafizicii timpului și al metamorfozării spațiului în ”Pasărea Dosoftei”, amândouă demersurile aflându-se mereu sub semnul sau în voia divinității. Un alt scriitor care a vorbit despre propria carte a fost Ion Popescu Brădiceni cu ”Istoria lui Abraxas”.
Ultima parte a ”Serilor la Brădiceni” s-a petrecut la căminul cultural din satul care de două decenii are brand între manifestările literare prin evenimentele la care au luat parte personalități scriitoricești, nume consacrate la nivel național. Înmânarea premiilor Atelierului național de poezie a fost urmată de un podium poetic și de momente de muzică folk interpretate de cunoscutul cantautor Dan Vană.
PREMIILE ATELIERULUI NAȚIONAL DE POEZIE ”SERILE LA BRĂDICENI”, 2016
Premiul naţional de poezie atribuit unui poet român consacrat, acordat de Consiliul Județean Gorj prin Biblioteca Județeană “Christian Tell”
– AUREL RĂU
Premiul Naţional pentru critica poeziei atribuit unui exeget specializat în critica poeziei, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj
– CONSTANTIN CUBLEȘAN
Premiu special pentru promovarea culturii gorjene acordat de Consiliul Judeţean Gorj prin Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”
– EMILIA IVANCU
Premiul Arthur Bădiţa atribuit unui poet gorjean, acordat de Consiliul Judeţean Gorj prin Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”
– LAZĂR POPESCU
Premiul Nicolae Diaconu acordat pentru eseistică unui gorjean, acordat de Consiliul Judeţean Gorj prin Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”
– ION HIRGHIDUȘ
Organizatorii evenimentului au fost: Consiliul Judeţean Gorj, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj, CJCPCT Gorj, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Consiliul local şi Primăria comunei Peştişani
Parteneri: Asociația cultural – literară ARADOS, Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național “Ecaterina Teodoroiu”. Sponsor – Casa Dacilor Liberi, Rânca
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele