Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

BIBLIOTECA DIN AMINTIRI: ILEANA VULPESCU

de | mai 13, 2021 | Gorjul cultural

Fie că este vorba de scriitori, artiști plastici, muzicieni sau de alți oameni, din alte domenii, cu alte și alte creații care ramas-au drept urme ale trecerii lor pe aici, pe unde o clipă sau o vreme ne-am însoțit cu ei, ne-am bucurat de ei – toți se așează cuminți în memoria noastră, un timp, în timpul nostru. Dar, cu siguranță vor rămâne în biblioteca cea mare din amintirile permanente, acolo unde se recunosc printr-un poem, printr-un personaj căruia, ei, i-au dat viață (viața), printr-o pictură, sculptură, sau partitură a cărei interpretare (înregistrată) răscolește anotimpurile sufletelor. Toți suntem purtători ai acestei biblioteci personale, locul în care și prin care ne recunoaștem viața, drumul…

Toată viața ne însoțim cu Dorul de zbor, până când ne vin aripile…

 

ILEANA VULPESCU

 

(n. 21 mai 1932, Bratovoești, Titești, Vâlcea, România – d. 12 mai 2021) filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră și traducătoare română. După o licență în Litere (limba și literatura franceză), la Facultatea de Filologie a Universității din București (1953-1958), a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române (1959-1975). A fost soția poetului și traducătorului Romulus Vulpescu.
A scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă, și a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă și contemporană românească.
Debutul Ilenei Vulpescu a avut loc în revista „Familia” din iulie 1966, cu povestirea Scrisoare către un cunoscut. În 1976, romanul său Rămas-bun (Editura Cartea Românească – 2100 de exemplare) a fost distins cu premiul Asociației Scriitorilor din București. Cinci ani mai târziu, Ileana Vulpescu a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României” pentru romanul Arta conversației (Editura Cartea Românească – 50.000 de exemplare). În 1987 a primit premiul „Flacăra”, pentru “Sărută pământul acesta” (50.000 de exemplare).
Din anul 1972, a fost membră a Uniunii Scriitorilor din România. Cel mai cunoscut roman al său este Arta conversației, care a reușit să ajungă best-seller înainte de 1989. Romanele sale au fost traduse în slovacă (“Rămas-bun casei părintești”), maghiară (“Arta conversației”), italiană (“Sărută pământul acesta”) și franceză (“Arta conversației”).
În 1991, întreaga sa activitate literară a fost încununată cu premiul „România Mare”. La 23 octombrie 2015, Ileana Vulpescu a primit un premiu din partea Fundației Dignitas, precum și Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență – 2015, conceput de artistul plastic Mircea Nechita. În același an, în iunie 2015, scriitoarei i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare al Craiovei, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate culturală, pentru participarea sa la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române, pentru toate proiectele sale care au promovat și promovează imaginea pozitivă a României și pentru susținerea mediului academic.

… iar Arta conversației cu noi continua prin cărțile sale…

și prin aceste imagini dintr-un aprilie 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Viorel Surdoiu

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut