Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ – ÎN CONTEXTE LITERARE ȘI ARTISTICE CONTEMPORANE

de | aug. 2, 2021 | Agenda culturală

KEBER – o tabără încheiată și un proiect care continuă

 

Desfășurată în perioada 27 – 31 iulie, Tabăra de creație ”Keber – contexte literare și artistice contemporane”, organizată de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, s-a încheiat preajma aniversării a 124 de ani de la nașterea pictorului gorjean Iosif Keber. La eveniment au participat șase studenți ai Universității din Craiova, trei de la Facultatea de Litere – Lavinia-Elena Ion, Gabriela-Roberta Șipanu, Adrian Badea (îndrumător – lector universitar, dr. Petrișor Militaru, Universitatea din Craiova), și trei de la Facultatea de Teologie ortodoxă, domeniile Artă plastică și Artă sacră  – Ana-Maria Chițu, Bianca Ramona Maria, Daniel Iulian Manda (îndrumător – conf. univ. dr. Vasile Fuiorea), și coordonator al taberei Viorel Surdoiu, din partea Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj. Frumosul peisaj al localității Runcu, Pensiunea Balkan Expres, superba Vale a Sohodolului, dar în primul rând viața și creația artistului plastic Iosif Keber (patronul spiritual al acestei tabere de creație) au fost elementele ce au constituit motivele unor lucrări ce se vor regăsi într-un album de prezentare a moștenirii artistice a lui Iosif Keber și a Filialei de Artă a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, care se va edita anul viitor cu ocazia inaugurării Casei memoriale Iosif Keber, aflată acum în curs de renovare și aniversarea KEBER – 125.

_______

Frumoși, cuminți, muncitori și pasionați prin harul creației ce le-a îndreptat pașii către două importante domenii culturale – literatura și arta plastică, tinerii prezenți în tabără au făcut, într-un scurt pelerinaj, cunoștință cu câteva dintre lucrările realizate de Iosif Keber aflate într-o expoziție permanentă la Muzeul de Artă din Parcul Municipal. Apoi, firesc, pentru că vorbind despre artă, în Târgu-Jiu, toate drumurile duc spre Constantin Brâncuși și minunatele sale sculpturi aflate pe Axa monumentală ”Calea Eroilor”, și noi am respectat acest traseu spiritual. Pentru a arăta că Biblioteca nu este un loc unde se depozitează cărțile, ci este producătoare de acte culturale, ne-am înarmat cu cele de trebuință unui lucru bine făcut – surse de informație – cărți cu greutate, pânze, șevalete, vopsele și multe unelte, spre locul ce-a devenit pentru câteva zile un amplu atelier – Pensiunea Balkan Expres. În primul rând am tras – inspirator – aer proaspăt din nările Sohodolului, ne-am înfășurat protector în umbra stâncilor și-am ascultat corul apei tăiat din când în când de săgețile țipătoare ale rândunicilor. Restul e doar o sumă de străduințe și concentrări, de plăcute discuții și modelări ale cuvintelor și culorilor, trudă și bună dispoziție îndreptate spre izbândirea lucrărilor propuse. Și așa s-a și întâmplat, picturile și eseurile realizate vor sta mărturie despre un iulie torid și despre o cale de a cunoaște un om, în fapt și spirit, un artist, un simbol – Iosif Keber, pictor diplomat, maestru al picturii bisericești, dar și bine roditor în gravură, desen, peisaj, portret sau natură statică. Ultima zi a fost ca o poveste grecească în care s-au întâlnit artele, pictorilor și literaților din tabără li s-au alăturat, proaspăta absolventă de regie și litere Ioana Toloargă, poeta Nicoleta Crăete și Tudor Torge, un minunat virtuoz clujean al chitarei clasice.

După cum bine observa Doamna Olimpia Bratu, manager al Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj: În Tabăra de creație „Contexte literare și artistice contemporane” am cunoscut tineri minunați, care vor lăsa o urmă importantă a trecerii lor prin Gorj. Și așa s-a întâmplat!

detalii din lucrări:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut