Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

BICENTENARUL REVOLUȚIEI DE LA 1821/ ANUL TUDOR VLADIMIRESCU (14) – 21 mai 1821:”Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat cu cămașa morții”

de | mai 21, 2021 | Prim-Plan

”Încă de la începutul acțiunii, Tudor își va fi dat neîndoilenic seama de multe din greutățile ce avea să întâmpine, ca și de piedicile ce avea de înfrânt. Obiectivele răscoalei pandurilor nu erau de loc ușor de înfăptuit, iar el s-a arătat un cârmaci prudent, manevrând cu dibăcie printre valuri și stânci primejdioase ce ar fi putut nu o data să-l răstoarne. Avea multe și puternice calități de conducător politic și militar, printre care o voință tenace, o răbdare atingând încăpățânarea, dorința de a învinge, hotărâre în acțiune, forță personal prin care știa să se impună celorlalți și să-I aducă la ascultare.

Își va fi intuit Tudor destinul atunci când a spus, potrivit mărturisirilor ce ni s-au păstrat, că din clipa când a ridicat sabia dreaptă a răzbunării a și îmbrăcat ”cămașa morții?”

………………………………………………………………..

Mihai Cioranu, aghiotantul lui Vladimirescu, trimis la Pitești după arestarea lui Tudor, pretinde că l-ar fi văzut și l-ar fi auzit spunând:

”Ș i ce vreți de la un om pe care, după vicleniile ce ați urmat și ați întors chiar oștirea lui de l-au dat în mâinile voastre (…) Vreți să mă omorâți? Eu nu mă tem de moarte. Eu am înfruntat moartea în mai multe rânduri. Mai înainte de a ridica steagul spre a cere drepturile patriei mele, m-am îmbrăcat cu cămașa morții”. (Marin Mihalache, Tudor Vladimirescu, Editura Militară, București, 1971.)

”În ziua de 21 mai, deci la numai trei zile după ”împăcare”, Tudor, luat prin surprindere, este ridicat de Iordache Olimpiotul și dus la Târgoviște… ”

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut