Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

„Calea Cărții – Calea culturii, dezvoltării, prieteniei”

de | oct. 12, 2015 | ZIUA CULTURII NAȚIONALE, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ

 

Partea a doua a proiectului „Calea Cărții – Calea culturii, dezvoltării, prieteniei”, finanțat din Fondul Bilateral la Nivel Național din cadrul Granturilor SEE şi Norvegiene 2009-2014, a continuat la Târgu-Jiu în perioada 4 – 7 octombrie 2015, când partenerii norvegieni de la International Organization for DemocracyandHumanRights IODHR – Norway ne-au vizitat la noi acasă.

Prima zi a vizitei a coincis, cum nu se poate mai bine, cu Festivalul Toamnei, adică o bogată zi a recoltei „revărsată” din prea-plinul Pieței mari și în centrul orașului. Cu încântare și sacoșe pline, oaspeții noștri, ieșeni de origine naturalizați în Norvegia, au descoperit nu numai oferta bogată a bucătăriei gorjenești, dar și puțin din istoria scrisă în piatră sau petrecută pe străzile și între zidurile caselor din Târgu-Jiu. Momentul de maximă intensitate al acestei zile l-a constituit, desigur, parcurgerea Căii Eroilor și descifrarea înțelesului acestui ansamblu sculptural, arhitectonic și urbanistic pe care genialul nostru Brâncuși ni l-a lăsat spre continuă meditație și reculegere. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Casei Muzeu Constantin Brâncuși” de la Hobița.

Luni, 5 octombrie, domnulDemostene Olariu, președintele IODHR – Norway și doamna Violeta Strună, vicepreședinta aceleiași organizații, au făcut o vizită la Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, unde s-au identificat teme de interes comune ce vor fi abordate în proiectele viitoare: traduceri literare din și în limba norvegiană, dar și din limba română, editarea de materiale de promovare a obiectivelor turistice din zonă în limba norvegiană ș.a. Sediul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” a fost următoarea oprire pentru oaspeții noștri, prilej pentru a discuta din nou despre moștenirea artistică lăsată de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu și despre posibilitățile de a o face cunoscută și în nordul continentului. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Muzeului de Artă și a Muzeului Județean de Istorie.

Ultima zi a vizitei partenerilor norvegieni a debutat cu o vizită la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, iar după-amiaza au petrecut-o împreună cu beneficiarii Centrului Christian din Târgu-Jiu, persoane cu dizabilități care nu sunt cu nimic mai prejos din punct de vedere al creativității, în comparație cu persoanele sănătoase. „Vedetă pentru o zi” a fost programul la care ne-a invitat să asistăm responsabilul Centrului, Daniel Andrei. Acesta a primit asigurări din partea reprezentanților IODHR că vor găsi soluții pentru a acoperi o parte din nevoile de dezvoltare ale beneficiarilor Centrului Christian (atelierul de creație, revista Centrului), continuând astfel colaborarea cu Asociația Filolibris – Prietenii Bibliotecii.

Proiectul „Calea Cărții – Calea culturii, dezvoltării, prieteniei” a fost inițiat de către Asociația Filolibris – Prietenii Bibliotecii în parteneriat cu Asociația „O nouă șansă pentru toți gorjenii” și a avut ca primă activitate vizita reprezentanților celor două asociații românești în Norvegia, în luna iulie a acestui an. Atunci, în doar două zile și jumătate, am reușit să stabilim contacte noi și interesante la Biblioteca Națională din Oslo, am făcut un schimb de know-how și am luat contact cu viața culturală și economică a Norvegiei, dar și cu sistemul de protecție socială din această țară, aflat la un nivel extrem de ridicat. Rezultatele obținute și relația pe care am stabilit-o cu partenerii norvegieni ne dau siguranța că această colaborare se va regăsi în proiecte viitoare cu aplicabilitate directă în viața culturală și socială a Târgu-Jiului.

 

Adina Andrițoiu

Președinte Asociația Filolibris – Prietenii Bibliotecii 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut