Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Catia Maxim – încă un roman lansat la Târgu-Jiu

de | apr. 1, 2018 | Evenimentele bibliotecii

La aproape doi ani de la lansarea trilogiei ”Îngerii din Moscopole” (Editura Tracus Arte), scriitoarea Catia Maxim s-a întors la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, vineri, 30 martie 2018, cu încă un volum mărturie Altarul din Carcera Oarbă, editura Tracus Arte, 2017.

”O mână de oameni extrem de faini care au făcut cât o armată de lăudători”, după cum remarca autoarea, dar cu emoție și interes din partea lor, participații au avut prilejul de a asista nu numai la lansarea romanului, ci și la o mică dezbatere indusă de prezentarea subiectului realizată de Elena Roată, Marinela Pârvulescu și Dorina Cioplea și moderată de Olimpia Bratu.

Un roman actual despre trecutul care lasă urme în viitor, despre viață și suferință în numele unui ideal, în numele libertății! Cumva am descoperit într-o mărturisire a romancierei credința în astfel de principii – ”Liberul arbitru ne-a fost dăruit. Ca să alegem. Fiindcă suntem liberi. Și nimeni nu ne poate confisca libertatea oferită de Dumnezeu. Însă avem nevoie de principii și reguli. Pe care oamenii liberi le respectă.” https://catiamaxim.wordpress.com/

În acest sens, personajul principal este în fapt purtătorul acestui mesaj de credință, chiar dacă ar fi avut toate motivele să îl abandoneze: detenția – lipsirea de libertate, dar și înfruntarea chinurilor la care este supus, fizic și psihic, de către gardienii care parcă erau îndemnați de demoni, metodele de ”reeducare” folosite de bestialitatea unui regim comunist.

Iată două fragmente din volumul “Altarul din carcera oarba” de Catia Maxim:

”Smuls, cu sălbăticie și cruzime, din viața de zi cu zi, aruncat în iadul temniței, administrat de o armata de brute cu instincte de diavol, datorită unor eforturi de care n-ar fi crezut că e capabil, Mihai reușește să-și păstreze mintea întreaga și trează.”

”Timpul îl învață să recunoască și să-și accepte frustrările. Realizează că anii de temniță nu numai că nu l-au omorât, ci l-au făcut să dobândească rezistența de care habar n-avea c-ar fi capabil. Asemenea concluzie explică detașarea și aparenta lui nepăsare față de pedepse. Convins de simplitatea naturii sale care îl îndeamnă să ignore regulile dure și să se răzvrătească prin nesupunere, Mihai dobândește un ascendent asupra altor deținuți și stârnește, involuntar, respectul gardienilor. Nevoit să vadă partea plină a paharului, constată că un câștig al detenției îl reprezintă faptul că se află în preajma unor bărbați fără de care țara va rămâne săracă, dacă nu se vor regăsi întrupați în alții asemănători.”

Trebuie subliniat aspectul că subiectul cărții este bazat pe realitate, iar cititorii vor descoperii modalitatea prin care au fost scoase faptele la lumină și trăirile rezultate din aflarea   acestor fapte chiar de fiica personajului principal.

De ce s-a simțit atrasă și îndemnată de suflet spre scrierea acestui roman, Catia Maxim? Așa cum exemplificam mai sus, scriitoarea are pe frontispiciul existenței sale principii de la care nu se abate și sentiment nealterat pentru țară. Așadar de ce o astfel de carte-document? ”Din nevoia de a cunoaște trecutul nostru colectiv, de a ni-l asuma cu bunele și relele sale. Inspirate de cumpene și neșanse ale românilor, paginile acestui roman invită la asumare și la o iertare creștină, altfel spus, la recunoașterea adevărului prin reparații, acolo unde se impun”, declara romanciera.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut