Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 3793
CHRISTIAN TELL ȘI POVESTEA BIBLIOTECII
Totul a început la 7 octombrie 1933 când nepotul generalului Christian Tell, magistratul Alexandru Christian Tell, domiciliat în Bucuresti, a expediat către primarul orașului, Șerban Frumușeanu, o scrisoare prin care se oferea să doneze orașului Târgu Jiu o bibliotecă de aproximativ 3000 volume de literatură, artă, filosofie, istorie, științe. În această scrisoare Alexandru Christian Tell preciza: “dorind a crea o bibliotecă publică într-unul din orașele de provincie, gândul meu s-a îndreptat spre orașul Dumneavoastră cu care familia noastră a avut îndelungate legături și care este locul de origine la nostru.”
Christian Tell a fost general în armata română și a spus mereu că este “fiu al Gorjului”, cu toate că se născuse la Brașov, la 1808. Generalul făcea parte dintr-o familie originară din comuna Telești, satul Șomănești – județul Gorj. A fost prezent la adunarea de la 9 iunie 1848, fiind numit printre cei cinci membri ai guvernului provizoriu înființat după Proclamația de la Islaz. A făcut parte și din noul guvern provizoriu stabilit la București, iar după înfrângerea revoluției de la 1848, pentru Christian Tell a urmat o perioadă grea a exilului în Franța și apoi în insula Chios și Smirna. Al. Doru Șerban scrie că Tell s-a întors din exil în 1857 și a contribuit la alegerea ca domnitor în 1859 a lui Alexandru Ioan Cuza și la înființarea statului unitar român. Datorită acestor evenimente, în istorie a rămas cunoscut sub numele de “Sabia Revoluției”.
Donația “Generalului Tell” a fost făcută de fapt, de Alexandru Christian Tell, fiul adoptiv al generalului Christian Tell și nepotul generalului Christian Tell.
Așadar lui Alexandru Christian Tell îi aparține inițiativa de a crea o bibliotecă publică în Târgu Jiu, în amintirea familiei Tell. Magistratul stabilea condițiile în care înțelegea să facă donația de carte și preciza, totodată, în oferta sa: “cărțile nu vor putea niciodată și sub nici un motiv înstrăinate din bibliotecă, iar biblioteca nu va putea, niciodată, fi transformată sau transferată la vreo altă autoritate sau într-un alt oraș”.
Reunind fondurile de cărți din mai multe biblioteci particulare, în anul 1933 ia ființă Biblioteca publică Târgu Jiu, care se deschide în 1934 sub numele de Biblioteca “Christian Tell”, punând la dispoziția locuitorilor orașului peste 9500 de volume. Momentul acceptării donaţiei de către Primăria oraşului Târgu Jiu este urmat de angajarea primului bibliotecar, la 1 decembrie 1934, bibliotecar care “are conducerea efectivă și răspunderea administrației Bibliotecii”, alături de primarul orașului. Fondul de cărți al acestui lăcaș de cultură s-a îmbogățit fără încetare, îndeosebi după anul 1945 când s-a trecut la achiziționarea ritmică anuală dirijată de stat cu fonduri de la buget.
Ulterior, fondul de carte a fost întregit de avocatul I.I. Căprescu și de către Mihail Stănulescu cu 1000 de volume, apoi de către Primăria Târgu Jiu, Școala Normală, Liceul “Tudor Vladimirescu”, îmbogățită cu achiziții curente și alte donații, dintre care semnificativă este de departe „Donația Iosif Keber”, preluată în aprilie 1989, la trecerea în eternitate a generosului pictor gorjean. Inițial biblioteca a fost găzduită în clădirea unde a fost Cofetăria “Magnolia”, vis-a-vis dec clădirea Spitalului de pe strada Tudor Vladimirescu, apoi în clădirea Primăriei orașului (imobilul unde în prezent este prefectura județului Gorj și de acolo a fost mutată în localul de pe Calea Eroilor colț cu strada General Gheorghe Magheru, unde se află și la ora actuală. Acest edificiu a fost fondat în anul 1928.
Documentele de arhivă, atâtea câte există, nu oferă date suficiente pentru a contura o imagine concludentă privind activitatea bibliotecii, mai ales că această instituție a parcurs un drum sinuos, presărat nu de puține ori cu momente neprielnice dezvoltării ei firești.
Biblioteca Județeană “Christian Tell” își desfășoară activitatea în mai multe clădiri, amplasate la mica distanță de sediul central. Este și cazul Secției pentru copii și tineret și într-o clădire separată funcționează și biblioteca de artă ce poartă numele generosului pictor gorjean Iosif Keber, care a dat gorjenilor și nu numai lor, o lecție de noblețe greu de egalat. Prin testament făcut la timp, urmare a încrederii acordate prof. dr. Ion Mocioi, un pasionat brâncușiolog târgujian, Omul Iosif Keber, pictor specializat în frescă monumentală dar și sensibil peisagist, a donat casa și biblioteca personală, în număr de 6100 volume, dintre care majoritatea de artă, comunității în mijlocul căreia a trăit și a creat, permițând Bibliotecii Județene “Christian Tell ” să organizeze una din cele mai bine dotate secții de artă.
Biblioteca dispune și de o filială în cel mai mare cartier al municipiului Târgu-Jiu situate în partea de sud cu un fond de peste 23.000 de volume.
Simptomatic este faptul că în intervalul 1934-1964, la conducerea bibliotecii s-au perindat 9 persoane, fără pretenția ca acestea să acopere în întregime perioada tulbure care a precedat al doilea război mondial și cea care a urmat conflagrației aducătoare de vitregii de tot felul și responsabilă de instalarea unui regim despre care nu putem avea prea multe cuvinte de laudă.
Documentele de arhivă, atâtea câte există, nu oferă date suficiente pentru a contura o imagine concludentă privind activitatea bibliotecii, mai ales că această instituție a parcurs un drum sinuos, presărat nu de puține ori cu momente neprielnice dezvoltării ei firești.
Cronologic vorbind, la cârma bibliotecii s-au aflat:
– Constantin Dobrovicescu Mihail – 1934 – 1936;
– Jose Nica Petrescu – 1936 – 1940;
– Constanța Berca – 1940;
– Ion Manolescu – bibliotecar onorific – 1948 – 1950;
– Drăghici Mihuț Natalia – 1950;
– Constantin Dumitrescu;
– Ion Bîldea – 1959 – 1963;
– Dumitru (Picky) Lupulescu – 1963 – 1964;
– Vasilica Popescu – 1964 – 1989;
– Alexandra Andrei – 1990 – 2009;
– Bratu Olimpia – 2009 – 2023.
– Maria-Luiza Sandu – în prezent
Dispunând, la finele anului 2022, de o zestre informațională reprezentată de cele 298157 volume din toate domeniile cunoașterii, la care trebuie adăugate non publicațiile și serialele, Biblioteca Județeană “Christian Tell” oferă beneficiarilor săi servicii de calitate, într-o ambianță propice, în mare parte, satisfacerii intereselor de lectură și informare.
Fie ca administrația și toți cei investiți cu putere de decizie să se lase convinși de biblotecari, acești bugetari anonimi care, departe de a fi descoperit elixirul fericirii și confruntându-se cu dificultăți cunoscute și mai puțin cunoscute, continua să creadă că biblioteca publică este instituție strategică în societatea informațională.
Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele