Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

CUFĂRUL BIBLIOTECII DE ARTĂ: RAFAEL SANZIO – 540

de | apr. 6, 2023 | Cufărul bibliotecii

Cunoscut și ca Rafael sau Raffaello (n. 6 aprilie 1483, Urbino, Ducatul Urbino, Italia – d. 6 aprilie 1520, Roma, Statele Papale), pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, iar moartea sa prematură a pus capăt unei cariere excepționale.

Considerat unul dintre cei mai mari artiști din toate timpurile, fundalul său este considerat a fi profund inovator pentru numeroasele sale opere iconice și pentru modul în care au fost produse folosind un atelier foarte structurat și compus de mulți profesioniști excelenți. „Maniera” lui Rafael are o importanță vitală pentru dezvoltarea limbajului artistic din secolele următoare atât pentru emulare prin colaboratorii săi care și-au perpetuat limba de zeci de ani în toată Europa, colectată de școala manierismului, cât și prin contrast prin respingere a lucrării rafalești inițiată de Caravaggio .

Influența sa asupra istoriei artei occidentale este deosebit de extinsă. Infiintat ca un model de bază pentru toate academiile de arte până în prima jumătate a XIX – lea  secol, mitul lui Rafael a ajuns în prim secolelor următoare.

…………………………………..

La scurtă vreme după sosirea sa la Roma, Rafael începe lucrările de decorare a camerelor din Vatican, cunoscute ulterior sub numele de Le Stanze di Raffaello. Aici ia naștere una din cele mai importante creații ale sale, Școala ateniană. La cererea personală a papei, frescele din Stanza della Segnatura abordează temele: Adevărul, Bunătatea și Frumusețea. În scena înfățișând Parnasul, Rafael identifică Frumusețea cu muzica și poezia, Bunătatea este exprimată de virtuțile fundamentale, iar Adevărul, legat de noțiunea rațiunii, este reprezentat de grupul filozofilor din Atena antică.

Școala din Atena este o alegorie a filozofiei. În centrul tabloului apare Platon, ținând într-o mână dialogul “Timaios” iar cu cealaltă mână arătând spre cer, lumea ideilor desăvârșite, alături de el Aristotel ține în mâna stângă “Etica”, iar cu dreapta arată spre pământ. Aceste gesturi pot fi interpretate drept contrare: idealismul primului este opusul doctrinei filozofice a naturii pe care o afirmă celălalt. Tavanul cu casete al clădirii amintește de noua Basilică Sfântul Petru pe care Bramante tocmai o construiește.

__________________________

Rafael pune culorile aproape senzual, creând acea strălucire care umple tabloul de seninătate liniştitoare. (Citat tradus din – Paolo Franzese, Raffaello, Mondadori Arte, Milano 2008)(Blogul lui Demeter)

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut