Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

CUFĂRUL BIBLIOTECII – PIERRE DE RONSARD

de | sept. 10, 2020 | Cufărul bibliotecii

(n.11 septembrie 1524, La Possonnière castle, Franța – d. 27 decembrie 1585, La Riche, Franța) a fost un poet francez.
A fost poetul Curții, foarte apreciat de rege datorită ideilor sale în favoarea politicii reginei-mamă contra hughenoților, exprimate în opera sa Discours de la Misère de ce Temps (1562-1563) și s-a bucurat de o poziție privilegiată: aceea de a sta în dreapta suveranului.
Când în 1547 sosește la Paris, va crea în jurul său o școală poetică, urmând a fi cunoscută în epocă sub denumirea de Pleiada maestrului Ronsard, în care activau Jean Dinemandi, zis Dorat, Pontus de Tyard, și, nu în ultimul rând, Remi Belleu.

Pierre Ronsard a fost şi el teoretician al poeziei, în Mic tratat de Artă Poetică Franceză, în care expune o concepţie fundamentată pe ideile clasicismului antic, formulate în Poetica de Aristotel, apoi în versuri de Horaţiu în Arta poetică. Modernitatea gîndirii sale constă în conceperea poeziei ca sinteză dintre inspiraţie/ talent ca dat natural definit ca „o proprietate şi o strălucire a cuvintelor bine alese şi împodobite cu maxime grave şi scurte, care fac să scînteieze versurile precum pietrele preţioase montate în inele pe degetele unui mare senior”, dezvăluind o sensibilitate barocă, şi cultura dobîndită din lectura clasicilor, în special grecul Pindar ori Horaţiu dintre latini. Lirica sa cuprinde mai multe cărţi de Ode, scrise ocazional în spiritul celor pindarice sau horaţiene, şi altele de Amoruri, opera sa fundamentală alcătuită mai ales din sonete scrise sub influenţa Canţonier-ului lui Petrarca, filtrat însă prin viziunea păgînă din Arta iubirii a lui Ovidiu, prin care a rămas în memoria posterităţii ca poet al iubirii. Zeul Amor reprezintă unica sursă a de inspiraţie a sonetelor sale, al cărui rol – constată Jean Lafond – „îl îndeplineau pînă acum Muzele”. (http://revista-euphorion.ro/pierre-ronsard/)

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut