Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: 13 APRILIE

de | apr. 13, 2021 | Cufărul bibliotecii

POMPILIU ELIADE (n. 13 aprilie 1869, București. – d. 24 mai 1914) a fost un istoric literar și un profesor român de limba franceză, membru al Ateneului Român și membru corespondent al Academiei Române din 21 mai 1912.
A absolvit liceul, apoi Facultatea de Litere din București cu teza despre Herbert Spencer Silogismul și adversarul său Herbert Spencer.
În perioada 1892–1895 a studiat la École Normale Superieure din Paris, ca bursier Hillel.
În 1898, și-a luat doctoratul în litere la Universitatea Sorbona din Paris, cu teza De l’influence française sur l’esprit public en Roumanie. Les origines. Étude sur l’état de la société roumaine à l’époque des règnes phanariotes.
A fost profesor suplinitor (1900), ulterior titularizat (1904), la catedra de limbă și literatură franceză la Facultatea de litere din București. A fost directorul Teatrului Național în perioada 1908–1911 și deputat din partea PNL din 1907, făcând parte din Consiliul permanent al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice. A rostit în Cameră câteva discursuri memorabile care au fost ulterior publicate.
A locuit în București, într-o casă construită în 1907 de arhitectul Henry Susskind pe Splaiul Independenței nr. 74, lângă Podul Hasdeu, cu un turn central octogonal, similară cu castelul Iulia Hașdeu din Câmpina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALOTESCU-NEICU, ALEXANDRU C.
Publicist, epigramist
n.1888, Turceni, Gorj – m. 1952, Goranu, Vâlcea.
Face Şcoala primară la Turceni; Gimnaziul la Liceul Traian din Turnu Severin, Liceul Carol I din Craiova, 2 ani la Şcoala Gh. Chiţu din Craiova şi Şcoala superioară de Agricultori din Hohenheim,
Germania.
S-a remarcat prin epigrame, povestiri şi traduceri din Maupassant, Göethe şi alături de Dumitru Tomescu şi C.Ş. Făgeţel a participat la formarea grupării Ramuri. Cu Ion Dongorozi şi Şaban Făgeţel a editat revista Vatra. A fost membru al Societăţii Scriitorilor Români şi al Societăţii Uniunii Scriitorilor din Oltenia.
La reşedinţa sa de la Broşteni, Gorj a adunat oameni de litere, de ştiinţă, artişti – Tudor Arghezi, Ion Minulescu, Al. Cazaban, Mihail Drumeş, Simion Mehedinţi, Ştefănescu Goangă, Ion PopescuVoiteşti, Ion Nestor, C.S. Nicolaescu-Plopşor, Remus Comăneanu, Anghel Chiciu, Mircea Olarian ş.a.
A colaborat la Cele trei Crişuri, Cosânzeana, Neamul Românesc, Viaţă literară, Ilustraţiunea română, Facla, Arhivele Olteniei.
Opera: Crucea dragostei (1914), Epigrame (1931),
Antologia epigramei româneşti (1932, cu N.Crevedia).

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut