Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ANNIVERSARIUM – BARBU BREZIANU – 115

de | mart. 19, 2024 | Cufărul bibliotecii

Istoric de artă, poet, prozator și traducător,, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Artiștilor Plastici (secția critică), cunoscut îndeosebi pentru studiile sale de brâncușiologie, fiind cel care a întocmit prima monografie exhaustivă a lucrărilor sculptorului în țară, Barbu Brezianu s-a afirmat în anii ’30 ai secolului trecut, făcând parte din generația lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, Petru Comarnescu, Ionel Jianu, Eugen Schileru.

A publicat volumele de poezii Nod ars, Zăvor fermecat, volumele de proză Jaf în dragoste și , a tradus exemplar epopeea finlandeză Kalevala, a tălmăcit prozatori și poeți precum Balzac, Kipling, Molière, Villon, Ronsard, Nodier și alții, a realizat monografii ale unor importanți artiști români: Karl Stork, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, a semnat numeroase cronici de muzică și teatru în presa interbelică.

Barbu Brezianu a fost cel mai dedicat cercetător român al operei lui Constantin Brâncuși. Pornind de la articolele din presa anilor ’60, despre începuturile artistice ale sculptorului, contribuția sa însumează peste o sută de studii și articole apărute în reviste străine și românești: Art Journal, Les Lettres Françaises, One, Neue Literatur, Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, Studii și cercetări de istoria artei, Arta, Secolul 20, Gazeta literară, Luceafărul, Viața Românească, Ramuri, Familia, Revista Muzeelor, România literară, Contemporanul, Manuscriptum etc.

Brâncuși în România, opera capitală a lui Barbu Brezianu, cu cele patru ediții ale sale (1974, 1976, premiată de Academia Română, 1998, 2005), constituie un demers istoriografic riguros și rafinat, un reper major în brâncușologia românească și străină. Cercetările sale s-au axat pe o linie a ștergerii diferențelor dintre receptarea vestică și cea estică a universalului Brâncuși, într-o vreme când discrepanțele păreau insurmontabile de ambele părți ale cortinei de fier. Strădania sa cea mai intensă a fost aceea de a umple golurilede informație și perspectivă, pentru o imagine mai aproape de adevăr a complexei personalității și opere brâncușiene care au pus sub semnul întrebării însăși noțiunea de artă.

Pasiunea și devotamentul cu care s-a aplecat asupra cunoașterii vieții și operei lui Brâncuși, apărând-o cu cele mai fine și persuasive arme ale scrisului de uitare, mistificare sau distrugere, vorbesc despre anvergura aventurii spirituale pe care a practicat-o aproape jumătate de veac din existenţa sa. Prin profilul său de umanist, prin finețea și amenitatea personalității sale, Barbu Brezianu a rămas un simbol al rezistenței spirituale în vremurile turbulente care au marcat istoria românilor în secolul XX.

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut