Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: „Ar trebui să ne gândim mai mult să facem bine decât să ne simțim bine; astfel am ajunge chiar să ne simțim mai bine.” MANZONI

de | mart. 7, 2022 | Cufărul bibliotecii

ALESSANDRO FRANCESCO TOMMASO MANZONI (n. 7 martie 1785, Milano, Ducatul Milanului – d. 22 mai 1873, Milano, Regatul Italiei) a fost un scriitor și critic literar italian. A scris romane, piese de teatru, fiind promotorul liricii romantice în țara sa și un teoretician al romantismului italian. Este autorul recenziei “Scrisoare asupra romantismului”. Cea mai cunoscută operă a sa este romanul I Promessi Sposi apărut în anul 1827, evocare patetică și realistă a Lombardiei secolului al XVII-lea și care se remarcă prin unitatea construcției, adevărul psihologic și caracterul poetic. În scrierile sale din domeniul teoriei literare, a pledat pentru libertatea genurilor și reconstrucția poetică a adevărului istoric.

 

„Ar trebui să ne gândim mai mult să facem bine decât să ne simțim bine; astfel am ajunge chiar să ne simțim mai bine.”

 

 

 

 

JOSEPH MAURICE RAVEL (n. 7 martie 1875, Ciboure, Aquitaine, Franța – d. 28 decembrie 1937, Paris, Franța) a fost un compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorită muzicii de balet pentru orchestră în Do major Boléro, compusă în 1928, una din ultimele piese compuse înainte ca boala să-l condamne la tăcere.

 

 

 

 

 

 

ANTOINE CESAR BECQUEREL (n. 7 martie 1788, Châtillon-Coligny, Centre-Val de Loire, Franța – d. 18 ianuarie 1878, Paris, Franța) a fost un fizician francez, pionier al studiului fenomenelor electrice și de luminescență.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIRGIL GHEORGHIU (n. 22 martie 1903, Roman – d. 7 martie 1977, București) a fost un poet român, pianist și critic muzical. Debutează cu un volum de versuri lipsite de originalitate, Cântările răsăritului (1925), ulterior renegat, în pofida unei prefeţe încurajatoare, semnată de Demostene Botez. Între 1926 şi 1929 participă la mişcarea de avangardă, contribuind la editarea revistelor de orientare suprarealistă „Prospect” şi „XX. Literatură contimporană”. În paralel cu activitatea literară îşi continuă studiile muzicale la Viena (1928-1930) şi la Schola Cantoram din Paris (1930-1932). Revine în ţară, unde frecventează un timp cenaclul Sburătorul, condus de E. Lovinescu. Colaborează la diverse reviste şi ziare, precum „unu” , „Zodiac”, „Bilete de papagal”, „România literară” , „Adevărul” , „Discobolul” etc.

“Ca și rugăciunea, poezia este o scară spre cer.”

„Asta sunt,/Treerător de stele căzătoare”

 

 

 

KOBO ABE ( n. 7 martie 1924 — d. 22 ianuarie 1993) a fost pseudonim al lui Kimifusa Abe, a fost un scriitor japonez, fotograf și inventator. S-a născut în Tokio, a crescut în Manciuria și a absolvit Facultatea de medicină a Universității Imperiale din Tokyo în 1948, i s-a acordat diploma cu condiția să nu practice niciodată această profesie.

A publicat primul său roman în 1948 și a lucrat ca un autor de piese de teatru de avangardă, romancier și dramaturg, dar recunoașterea internațională a sosit abia după publicarea în 1960 a romanului Femeia nisipurilor (Suna no onna).

Kobo Abe a colaborat cu regizorul japonez Hiroshi Teshigahara, pe la mijlocul anilor 1960, la adaptarea pentru ecran a romanelor sale: Groapa, Femeia nisipurilor, Chip străin sau Harta ruinată. Explorările la limita dintre suprarealism și coșmar ale individului în societatea contemporană i-au determinat pe critici să-l compare pe Abe cu Franz Kafka, iar faima sa a depășit granițele țării sale, Japonia, mai ales după ce filmul Femeia nisipurilor a avut succes la Festivalul de Film de la Cannes.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut