Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Cel mai mare monument al civilizaţiei: altruismul.” Vasile Conta

de | apr. 21, 2021 | Cufărul bibliotecii

JEAN RACINE (n. 22 decembrie 1639 la La Ferté-Milon, azi în departamentul Aisne, Franța – d. 21 aprilie 1699 la Paris, Franța) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori și istoriografi francezi din secolul al XVII-lea. ”… În plus, a fost recunoscut pentru stăpânirea sa impecabilă a poeziei tradiționale cu accente de tragedie în Franța. Numeroasele piese pe care le-a scris au obținut un succes răsunător în teatru, până la punctul în care au devenit piese cheie pentru dezvoltarea expresiei artei.” https://ro.warbletoncouncil.org/jean-racine-827

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILE CONTA (n. 15 noiembrie 1845, com. Ghindăoani, județul Neamț – d. 21 aprilie 1882, Iași)  filozof, scriitor și ministru român.
În monumentala sa lucrare Istoria literaturii române de la origini până în prezent, George Călinescu susţinea că V. Conta „e primul (filosof român – D.P.) care simte ispite de a construi un sistem”. Se afirmă ca unul dintre cei mai de seamă gânditori ai timpului şi este autorul unui sistem filosofic (preponderent de orientare materialistă), expus în lucrările: Teoria fatalismului (1875-1876); Teoria ondulaţiunii universale (1876-1877); Originea speciilor (1879); Încercări de metafizică (1879); Întâile principii care alcătuiesc lumea (1888); Bazele metafizicii (1890); Însemnări şi cugetări (1892). A prezentat, de asemenea, un şir de prelegeri cu temele: Materialismul; Fetişismul; Starea economică etc, ţinute de către Conta în cadrul „prelecţiunilor populare” organizate de Junimea.
“Prin expunerea Teoriei fatalismului am dovedit, cred, că, după starea de astăzi a ştiinţelor pozitive, nu se poate admite că s-ar afla în lumea întreagă altceva decât materie, că aceasta din urmă are însuşiri, care toate la un loc constituie aceea ce se numeşte forţă, că, prin urmare, materia şi forţa nu sunt decât unul şi acelaşi lucru, divizibil în min­tea noastră când îl privim sub puncte de vedere deosebite, dar indivizibil fiziceşte, şi că toate feno­menele din lume sunt supuse la legi fatale.
Căutarea şi cunoaşterea acestor legi sunt scopul şi obiectul ştiinţelor pozitive, iar aplicarea instinctivă sau vo­luntară a aceloraşi legi la scopuri practice, adică la bunăstarea omului, este scopul şi obiectul artelor în genere.
Prin studiul de faţă mă voi sili să dovedesc existenţa şi să fac întrucâtva şi explicaţia practică a unei legi, pe care voi numi-o legea ondulaţiunii universale. Această lege, după cum se va vedea, este una din cele mai generale ale materiei, şi va fi, poate, una din cele mai fecunde pentru cercetă­rile ştiinţelor pozitive în genere.” (Teoria ondulațiunii universale, Iași, Editura Lirăriei Școalelor Frații Șaraga)

”D-l Conta, ca scriitor, e din numărul a celor puţini, care nu reproduc numai idei nerumegate din cărţi străine, ci gândesc mai cu seamă singuri.” Mihai Eminescu

”În cartea vieţii unui om comun, paginile cele mai numeroase adeseori sunt scrise de dânsul, altele de amici, cele mai puţine de pana timpului. În cartea vieţii unui cugetător, acele pagini sunt opera timpului, căci dânsul, scriind pentru omenire, uită să-şi treacă numele său.” Vasile Conta

”Poezia e sufletul intim al omului, e cugetarea divină, e puntea pe care poţi trece în lumea visului.” Vasile Conta

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut