Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: CHRISTIAN TELL – „SABIA REVOLUȚIEI„

de | ian. 12, 2022 | Cufărul bibliotecii

”Christian Tell s-a născut la 12 ianuarie 1808 în orașul Brașov. Data și localitatea nu pot fi puse la îndoială. Pe certificatul de căsătorie cu Tarsița Ștefănescu, Tell însuși a notat datele nașterii sale: Eu m-am născut în anul 1808, ianuarie 12, în Brașiovu din părinții Alessandru Theodoru și Maria. Aceste date sunt consemnate ca atare în numeroase alte locrări și nu e de presupus că toși autorii ar fi cunoscut scurta notiță autobiografică a lui Tell de pe certificatul său de căsătorie,. Alte surse documentare menționează eronat data și locul nașterii, printre care certificatul de deces. În toate se menționează însă corect că familia sa era de religie ortodoxă, originară din Gorj. Rezonanța neobișnuită la români a numelui Tell, precum și transcrierea cu doi de l nu trebuie să ne mire, dacă avem în vedere că în județul de origine al familiei sale, Gorj, sunt trei sate cu numele de Telești, precum și transformările fonetice și ortografice profunde ale limbii noastre în secolul al XIX-lea, ca și obiceiul relativ răspândit al unor personalități române (Kretzulescu, Tattarescu, Kogălniceanu etc.) de a da o nuanță deosebitoare față de alți compatrioți ce purtau același nume.
…………………………………………………………
C.D. Aricescu, prieten și tovarăș de idei al lui Tell, consideră că acesta, ca și Eliade și Gheorghe Magheru, făceau parte din noblețea (boieria) cea mică, a cărei bază economică era neînsemnată.”
(Christian Tell, 1808 – 1884, Anastasie Iordache ș iConstantin Vlăduț, Editura Scrisul Românesc, Craoiva, 1976)

 

Și-a făcut studiile la Colegiul Sfântul Sava din București, unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Lazăr și Ion Heliade Rădulescu. A fost influențat de către Ion Heliade Rădulescu, împărtășind abordarea moderată a acestuia, referitoare la afirmarea națională a românilor.
Christian Tell s-a înrolat în forțele militare ale Imperiului Otoman, luptând în Războiul ruso-turc din 1828-1829, unde a primit gradul de căpitan. În 1830, intră în nou-formata armată a Țării Românești, avansând constant în gradele militare. La izbucnirea revoluției de la 1848, Christian Tell a mobilizat trupele pe care le comanda în sprijinul revoluționarilor din Țara Românească, ajungând să fie cunoscut sub numele de „sabia revoluției”. A fost prezent la adunarea de la 9 iunie 1848, care a emis Proclamația de la Islaz, fiind numit printre cei cinci membri ai guvernului provizoriu înființat în acel moment. Christian Tell a făcut de asemenea parte și din noul guvern provizoriu stabilit la București, iar după 19 iulie 1848 a fost membru al locotenenței domnești (împreună cu Ion Heliade Rădulescu și Nicolae Golescu). A militat pentru înființarea și înzestrarea Gărzii Naționale, fiind înaintat la gradul de general.
Între decembrie 1862 și 1866, generalul a devenit ministru al Educației și Culturii, în guvernul Nicolae Kretzulescu, și încă o dată, între 1871 și 1874, în guvernul condus de Lascăr Catargiu.
Christian Tell a murit în 1884, în casa sa de pe strada Lumina din București. Ulterior, strada a fost redenumită după el și îi poartă numele până astăzi.
Din dorinţa lui Christian Tell, nepotul său Alexandru a donat mii de volume Primăriei Târgu-Jiu și astfel a luat fiinţă Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” Gorj.

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut