Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 4484
DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Cuvintele sunt imagini pentru gândurile noastre.” JOHN DRYDEN
GEORGE BARIȚ, uneori scris Gheorghe Barițiu, (n. 4 iunie 1812, Jucu de Jos, comitatul Cluj – d. 2 mai 1893, Sibiu) istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania. George Bariț a fost deputat în Dieta Transilvaniei din 1861.
CHARLES-MARIE-GEORGES HUYSMANS (n. 5 februarie 1848, Paris, Franța – d. 12 mai 1907, Paris, Franța) a fost un scriitor francez. Inovator al stilului prozei simboliste, romanele sale se remarcă prin densitatea și abundența vocabularului, prin corelația dintre semnificația și efectul sonor al cuvintelor. Discipol al lui Émile Zola și al naturaliștilor, realizează o acută observație a mediilor sordide ale vieții.
MASSIMO BONTEMPELLI (n. 12 mai 1878, Como, Lombardia, Regatul Italiei – d. 21 iulie 1960, Roma, Italia) scriitor italian, teoretician și reprezentant al realismului magic, opus celui verist.
CONSTANTIN CIOPRAGA (n. 12 mai 1916, Pașcani – d. 2 februarie 2009, Iași) critic și istoric literar român, poet, memorialist, profesor universitar, scriitor, membru de onoare al Academiei Române.
FARLEY MCGILL MOWAT (12 mai 1921 – 6 mai 2014) scriitor canadian. Mowat s-a născut în Belleville, Ontario și a crescut în Richmond Hill. Stră-străunchiul său a fost Sir Oliver Mowat, al 3-lea premier al Ontario și tatăl său, Angus Mowat, a fost un bibliotecar care a luptat în Bătălia de la Vimy Ridge. Mowat a încept să scrie atunci când familia sa a trăit în Windsor în 1930 – 1933. În anii 1930, familia s-a mutat la Saskatoon, Saskatchewan, unde ca adolescent Mowat a scris despre păsări.
LUCIAN RAICU (n. Bernard Leibovici, 12 mai 1934, Iași, d. 22 noiembrie 2006, Paris) critic literar și scriitor român. A studiat la Facultatea de Litere a Universității din București pe care a absolvit-o în 1958, apoi, în perioada 1952-1954, Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu”. A publicat monografii despre Gogol, Liviu Rebreanu, Nicolae Labiș, culegeri de cronici de carte, dar cele mai importante contribuții ale sale rămân eseurile despre mecanismele profunde ale creației: “Reflecții asupra spiritului creator”, “Critica – forma de viață” ș.a. Împreună cu soția sa, prozatoarea Sonia Larian, s-a stabilit la Paris în 1986, colaborând cu texte despre literatură la posturile de radio străine Deutsche Welle, Vocea Americii, Europa liberă, etc. A fost redactor la Viața Românească, Gazeta literară și România literară, precum și la Europa Liberă și Radio France International. După 1990, suferind, măcinat de boală, a continuat să scrie, trimițând colaborări unor reviste din țară și publicând câteva cărți noi.
JOHN DRYDEN (n. 9 august 1631 – d. 12 mai 1700) poet, dramaturg și critic literar englez, reprezentant al clasicismului, considerat părintele criticii literare engleze. Walter Scott l-a numit „Glorious John” („Gloriosul John”).
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele