Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: EVOCATIO – VICO ȘI DALI

de | ian. 23, 2024 | Cufărul bibliotecii

GIAMBATTISTA VICO – 280

Giovanni Battista (Giambattista) Vico sau Vigo (n. 23 iunie 1668; d. 23 ianuarie 1744) a fost un filosof, retorician, istoric și jurist italian. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții profesionale ca profesor de retorică la Universitatea din Napoli. A fost instruit în jurisprudență, dar a citit pe scară largă în Clasici, filologie și filozofie, toate acestea au informat opiniile sale extrem de originale despre istorie, istoriografie și cultură. A avut opinii extrem de originale despre istorie, istoriografie și cultură. Gândul său este cel mai pe deplin exprimat în lucrarea sa matură, Scienza Nuova sau Noua Știință. Pe vremea lui, Vico era relativ necunoscut, dar din secolul al XIX-lea opiniile sale au găsit un public mai larg, iar astăzi influența sa este larg răspândită în științele umaniste și sociale. (Costelloe, Timothy, “Giambattista Vico”, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2022 Edition), Edward N. Zalta & Uri Nodelman (eds.), URL = <https://plato.stanford.edu/archives/fall2022/entries/vico/>.) A introdus într-o analiză a sistemelor de credințe ale societăților timpurii sintagme precum – „metafizica poetică” și „logica poetică”, drept caracteristici ale acestora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SALVADOR DALÍ – 35

(n. 11 mai 1904, Figueras, Spania – d. 23 ianuarie 1989, Figueras)

Numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, pictor, sculptor, gravor, scenarist și scriitor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. E renumit pentru aptitudinea tehnică, desenul precis și imaginile izbitoare și bizare în opera sa. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.

La începutul anilor 1970, desfășurându-și activitatea mai ales la Paris și New York, (Radu Varia)participă activ şi în Spania alături de marele pictor Salvador Dali la crearea muzeului din Figueras ce poartă numele acestuia, și a cărui inaugurare are loc în 1974.

Salvador Dali, de care Radu Varia avea să rămână profund legat până la trecerea sa în neființă, îi dedică un poem extraordinar intitulat Da! României. Pentru Radu Varia, poem publicat în numeroase ediții ale volumului Si, apărute din 1972 încoace. Poemul se încheie cu aceste cuvinte: “Și pentru că sângele Patriei este nemuritor, și pentru a fi ca el (ca Împăratul Traian) și întotdeauna primul din specia umană, mă proclam Salvador Dali, catolic, apostolic, roman și român”

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut