Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Bicentenar FEODOR MIHAILOVICI DOSTOIEVSKI – „Marea taină a existenţei nu constă în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti.”

de | nov. 11, 2021 | Agenda culturală, Cufărul bibliotecii

FEODOR MIHAILOVICI DOSTOIEVSKI – 200

(n. 30 octombrie/11 noiembrie 1821, Moscova, Gubernia Moscova⁠(d), Imperiul Rus – d. 28 ianuarie/9 februarie 1881, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane, Crimă și pedeapsă, Idiotul, Frații Karamazov și Demonii, precum și nuvela Însemnări din subterană. În total, opera sa numără unsprezece romane, trei nuvele, șaptesprezece povestiri precum și numeroase alte lucrări. S-a făcut de asemenea remarcat și pentru activitatea de jurnalist.

__________________________________

„Marea taină a existenţei nu constă în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti.”

„Vremurile noastre sunt vremea mediocrităţii, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacităţii de a te apuca de treabă şi a dorinţei de a avea totul de-a gata.”

„Fii stăpân pe tine însuți și vei stăpâni lumea.”

__________________________________

”El a fost cel care ne-a lăsat un nou realism, unul care combină concretul și imaginarul, imediatul și eternitatea, faptul banal cu sublimul, luciditatea cu lipsa ei. Pe scurt, realismul lui Dostoievski acoperă complexitatea și plenitudinea vieții, deschide noi pârtii mentale, schimbă cursul ficțiunii și anticipează ca nimeni altcineva romanul secolului XX. (…) Dincolo de influența sa asupra curentelor literare, niciun alt romancier nu a reușit să abordeze într-un mod atât de exhaustiv și convingător aproape toate chestiunile esențiale de viață: binele și răul, dragostea și ura, îndoiala și credința, autoafirmarea și legea divină, determinismul și liberul arbitru, crima și pedeapsa, ori conflictul dintre societate și individul dezlănțuit. Altfel spus, temele care au chinuit și încă mai chinuie mintea omului, chestiuni de maximă importanță pentru gânditorii religioși (de toate credințele), pentru conservatori și radicali politici deopotrivă, ori pentru psihiatri aparținând variilor școli medicale, sunt toate parte organică din universul ficțional al lui Feodor Dostoievski. ” (moldova.europalibera.org)

„Dostoievski a reușit să influențeze un număr mare de filozofi, oameni de știință sau autori ai transcendenței lui Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Franz Kafka și Stefan Zweig, printre alții. Opera sa este universală, cu o moștenire comparabilă cu cea a lui Cervantes, Dante, Shakespeare sau Víctor Hugo.„ (www.actualidadliteratura.com/ro/dostoyevsky/)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut