Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Hârtia scrisă arde greu”, BULGACOV

de | mart. 10, 2021 | Cufărul bibliotecii

JOSEPH VON EICHENDORFF (n. 10 martie 1788, lângă Ratibor , Prusia – m. la 26 noiembrie 1857, Neisse), poet și romancier, considerat unul dintre marii lirici romantici germani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PETRE DULFU (n. 10 martie 1856, Tohat, România – d. 31 octombrie 1953,[2] București, Republica Populară Română) a fost un autor de basme, poet, profesor, traducător și doctor în filozofie român. A fost membru al Societății Scriitorilor Români din 1911.

După absolvirea claselor primare şi a Gimnaziului din Baia Mare, a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie obţinând, în 1881, diploma de doctor în filosofie cu o lucrare dedicată activităţii literare a lui Vasile Alecsandri. Primele poezii originale le-a citit în şedinţele “Societăţii de bibliotecă” devenită “Societatea de lectură a elevilor români din Gimnasiul din Baia Mare”, al cărei membru şi bibliotecar a devenit în 1871. În 1873 a debutat în revista “Familia”, condusă de Iosif Vulcan. A colaborat şi la alte reviste: Amicul Familiei, Cărţile săteanului român, Şezătoarea. În anul 1894 a debutat editorial cu Isprăvile lui Păcală. Premiată de Academia Română, lucrarea a cunoscut zeci de ediţii aducându-i o popularitate deosebită. Au urmat alte creaţii care, de asemenea, i-au adus recunoaştere unanimă: Snoave, Odinioară, Ion Săracul, Zâna flo­rilor, Cei doi feţi-logofeţi cu părul de aur. Un alt Premiu al Academiei a răsplătit, în 1903, una dintre cele mai bune traduceri făcute la vremea respectivă pieselor lui Euripide: Ifigenia în Aulida şi Ifigenia în Taurida.

 

 

 

 

 

 

 

 

Â

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MIHAIL AFANASIEVICI BULGAKOV (n. 3/15 mai 1891, Kiev, Imperiul Rus – d. 10 martie 1940, Moscova, URSS), a fost un romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană. Fiul unui profesor de dogmatică de la Academia de Teologie din oraș, absolvă strălucit Facultatea de Medicină a Universității din Kiev, practicându-și, timp de patru ani, profesiunea cu deosebită competență. Stabilit definitiv la Moscova în 1921, renunță la medicină în favoarea literaturii și publicisticii. De o mare diversitate în foileton, schiță, povestire, nuvelă, roman, farsă, dramă etc. scrierile sale au o inconfundabilă unitate a viziunii. Contestat adesea cu virulență de critica vremii (să nu uitam anii dramatici iîn care și-a desfășurat activitatea literară, cuprinsă între 1920 și 1940, anul morții sale), a reușit să publice prea puțin în timpul vieții, antologicele narațiuni fantastice Diavoliada și Ouăle fatale, precum și romanul Garda albă numărându-se printre excepții. Adevărata glorie a lui Bulgakov este postumă. Până și capodopera sa, Maestrul și Margareta, la care a lucrat și după ce și-a pierdut vederea, până în ultima zi a vieții, a apărut în U.R.S.S. abia în 1967, an ce marchează începutul publicării masive a operelor lui Bulgakov peste graniță, inclusiv în Romania. (serialreaders.com)

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut