Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: IN MEMORIAM – KONRAD LORENZ / 35

de | feb. 27, 2024 | Cufărul bibliotecii

KONRAD ZACHARIAS LORENZ (n. 7 noiembrie 1903, Viena, Austro-Ungaria – d. 27 februarie 1989, Viena, Austria) zoolog, etolog și ornitolog austriac. În anul 1973 a câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. Este considerat fondatorul etologiei moderne, studiile anterioare fiind ale profesorului său Oskar Heinroth.

„Așa-zisul rău este un text esențial pentru cunoașterea de sine a omului modern. Analizând agresiunea – definită ca instinct al animalului și al omului de a lupta împotriva indivizilor din propria specie –, Konrad Lorenz reamintește originea instinctuala, inevitabil primitivă și de aceea periculoasă, a actelor și reacțiilor noastre. Cartea fondatorului etologiei a facut epocă. Agresiunea lorenziana a devenit un termen-cheie în antropologie, psihologie și sociologie, a declanșat un val de publicații și a inițiat o utilă discuție, perpetuată până în zilele noastre, asupra bazelor naturale ale existenței umane.Traducere din germană de Ioana Constantin.” . (https://humanitas.ro/humanitas/carte/asa-zisul-rau-despre-istoria-naturala-a-agresiunii-0 )

Konrad Lorenz (n. 7 noiembrie 1903, Viena, Austria – 27 februarie 1989, Altenburg) zoolog austriac, fondator al etologiei moderne, studiul comportamentului animal prin metode zoologice comparative. Ideile sale au contribuit la înțelegerea modului în care modelele comportamentale pot fi urmărite într-un trecut evolutiv și a fost, de asemenea, cunoscut pentru munca sa privind rădăcinile agresiunii. El a împărțit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1973 cu comportamentalistii Karl von Frisch și Nikolaas Tinbergen.( https://www.britannica.com/biography/Konrad-Lorenz )

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut