Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”ÎNCEPUTUL ESTE ÎNTOTDEAUNA ASTĂZI.” Mary Wollstonecraft

de | apr. 27, 2021 | Cufărul bibliotecii, Fără categorie

MARY WOLLSTONECRAFT (n. 27 aprilie 1759 – 10 septembrie 1797) a fost o scriitoare britanică, filosof și feministă. A scris nuvele, tratate, o istorie a Revoluției Franceze, o carte de conduită și o carte pentru copii. Wollstonecraft este cunoscută mai ales pentru cartea A Vindication of the Rights of Woman (1792), în care argumentează că femeile nu sunt inferioare bărbatului, doar par a fi din cauza educației slabe. Ea a sugerat ca atât femeile cât și bărbații să fie tratați ca ființe raționale și își imagina o ordine socială bazată pe rațiune.
Mary Wollstonecraft, feministă britanică, este socotită prima teoreticiană a feminismului iluminist, sub influența radicalismului democratic a lui Rousseau și a întregii mișcări teoretice pentru drepturile universale ale omului și cetățeanului. Este socotită drept o veritabilă pionieră a feminismului modern, în plan intelectual. Lucrarea sa de mare notorietate și influență este A Vindication of the Rights of Woman (O revendicare a drepturilor femeii), 1792.

MARY WOLLSTONECRAFT, În apararea drepturilor femeii, Editura: HERALD (2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HERBERT SPENCER (n. 27 aprilie 1820, la Derby, East Midlands – d. 8 decembrie 1903, la Londra)
a fost un sociolog și filozof englez care a apărat teoria evoluției și importanța individului asupra societății. În plus, el a susținut importanța științei asupra religiei. A fost unul dintre cei mai importanți intelectuali de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea.
Spencer s-a bazat pe teoriile naturalistului Charles Darwin despre originea speciilor pentru a explica conceptul evoluției societăților de-a lungul timpului. El a explicat modul în care „selecția naturală” se aplică societăților umane.
Apelul lui Spencer către gânditorii generației sale a fost acela de a deține un sistem de credințe, care a înlocuit credința religioasă convențională cu progresele științei moderne. Versiunea filosofică a sociologului englez a fost formată dintr-o combinație de deism (credința în Dumnezeu) și pozitivism.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JULES-FRANÇOIS-ÉLIE LEMAÎTRE (n. 27 aprilie 1853 – d. 4 august 1914) a fost un critic literar și dramaturg francez. Critica sa literară și teatrală, de orientare impresionistă, este caracterizată prin vervă spirituală, gust fin și eleganță a formei.

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut