Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Între dor și datorie nu e oare cuprins tot riscul care îmbie conștiința spre faptă?” ALICE VOINESCU, prima româncă doctor în filosofie

de | feb. 10, 2021 | Cufărul bibliotecii

ALICE VOINESCU

(n. Steriadi, 10 februarie 1885, Turnu Severin – d. 4 iunie 1961 București) scriitoare, eseistă, profesoară universitară, critic de teatru și traducătoare română. A fost prima româncă doctor în filosofie (Sorbona, Paris, 1913). Teza sa de doctorat, publicată la Paris, trata școala filozofică neo-kantiană de la Marburg. Din 1922 până în 1947 -prof. la catedra de istoria literaturii dramatice de la Conservatorul din București. Colaborează la Ideea europeana și susține cronica dramatica la Revista Fundațiilor Regale. A publicat trei cărți: Montaigne. Omul și opera (1936), Aspecte din teatrul contemporan (1941) și Eschil (1946); o carte despre eroi tragici a rămas în manuscris. A lăsat, de asemenea, un interesant Jurnal intim (apărut în vol., 1997). A participat cu regularitate, între 1928 și 1939, la celebrele decade de la Pontigny; a corespondat cu A. Gide, R. Martin du Gard, J. Riviere, Ch. du Bos, E. R. Curtius. A colaborat la tratatul de Istoria filosofiei moderne. După 1950, a tradus din Kleist, Dickens, Th. Mann.
În 1948 a fost pensionată de la catedră și a petrecut un an și șapte luni de închisoare la Jilava și la Ghencea. După detenție, a avut domiciliul obligatoriu în comuna Costești de lângă Târgu Frumos până în 1954.
A creat Catedra de estetică și istoria teatrului la Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică din București. A publicat cărți de filosofie, estetică și teatru. Postum îi apare și masivul Jurnal care acoperă perioada interbelică și cea comunistă.
”Teatrul este o lume: nu o lume în mic, ci o lume în esență.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALEKSANDR SERGHEEVICI PUȘKIN

(n. 6 iunie 1799, Moscova, Imperiul Rus – d. 29 ianuarie/10 februarie 1837, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira — asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși care i-au urmat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CHARLES-LOUIS DE SECONDAT, BARON DE LA BRÈDE ET DE MONTESQUIEU

(n. 18 ianuarie 1689, Château de la Brède, Franța – d. 10 februarie 1755, Paris, Regatul Franței), de regulă menționat doar ca Montesquieu, s-a născut în castelul din la Brède, lângă Bordeaux, într-o familie de magistrați aparținând micii nobilimi. A fost una din cele mai complexe și importante figuri ale iluminismului francez.

Publicația cea mai importantă a lui Montesquieu a fost numită “Spiritul legilor”, în care el a argumentat pentru a preveni corupția, guvernul ar trebui să fie împărțit în trei ramuri. Ideile lui Montesquieu despre o separare a puterilor au devenit modelul pentru multe guverne care există astăzi în lume.

 

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut