Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: OMAGIU – VINTILĂ HORIA (“Drumul cel mai scurt către libertate este credința”)

de | apr. 4, 2022 | Cufărul bibliotecii

VINTILĂ HORIA

(pseudonimul literar al lui Vintilă Caftangioglu, n. 18/31 decembrie 1915, Segarcea – d. 4 aprilie 1992, Collado Villalba, Madrid) a fost un diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet și romancier român, care a scris în special în limbile română și franceză, cunoscând consacrarea internațională după exilul său.

___________________________

„… scriitor şi gânditor cu o profundă vibraţie creştină şi a unui stilist de reputaţie mondială. A scris enorm, în diverse genuri, în română, franceză, spaniolă şi italiană. A fost tradus în peste douăzeci de ţări. Toate cărţile sale exprimă credinţa în renaşterea spirituală. “Rădăcinile noastre – spune el -, fără să ştim, se întind în sus, către acolo unde nimic nu se schimbă.” Gândirea filosofico-literară a lui Vintilă Horia se încadrează într-o “dreaptă ideală”, unde toate imperiile decad; “nu supravieţuieşte decât imperiul etern al spiritului”.

Cititorii vor descoperi o extraordinară forţă morală în fiinţa acestui scriitor care n-a încetat nici o clipă să-şi mărturisească iubirea pentru Ţara în care s-a născut. Întoarcerea avea pentru el sensul revenirii în patria binelui, la rădăcinile credinţei. “Mai devreme sau mai târziu, fiecare lucru şi fiecare fiinţă se vor întoarce la locul lor, pentru ca ordinea divină să nu aibă de suferit.” (cartepedia.ro)

Este singurul scriitor român distins cu Premiul Academiei Goncourt, acordat în 1960.

___________________

(V.H.)

„Nu am să mă justific faţă de nimeni aici pe pământ, fiind ceea ce se cheamă un om liber, conştient de preţul infinit al propriei lui libertăţi.”

“Drumul cel mai scurt către libertate este credința”

„Faceţi din voi înşivă ceea ce vreţi să fie lumea pe care voi vreţi s-o schimbaţi”

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut