Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Omul acționează în lume nu numai prin ceea ce face, ci, mai ales, prin ceea ce este” RUDOLF STEINER

de | feb. 25, 2021 | Cufărul bibliotecii

CARLO GOLDONI (n. 25 februarie 1707, Veneția, Republica Veneția – d. 6 februarie 1793, Paris, Prima Republică Franceză) a fost un cunoscut dramaturg și libretist italian din Veneția. Printre operele lui și cele ale lui Luigi Pirandello se enumeră unele dintre cele mai cunoscute opere italiene.
Supranumit de Voltaire “Molière al Italiei”, Goldoni a scris peste 120 de piese în limba italiană, în dialectul venețian și în franceză. Goldoni a reformat comedia, înlăturând miraculosul, declamația, măștile tradiționale și punând accentul pe personaje, pe explorarea caracterelor acestora și a psihologicului. Teatrul său se remarcă prin forța evocărilor, dinamism, vervă satirică, umor și optimism robust.

”Cine ascultă toate sfaturile care i se dau, n-are timp să fie el însuşi.”

”Arta ascunde efortul sub aparentul firescului.”

 

 

 

 

 

 

AUGUST TREBONIU LAURIAN, pe numele real Augustin Trifan, (n. 17 iulie 1810, Fofeldea, Nocrich, Sibiu, România – d. 25 februarie 1881, București, România) a fost un filolog, istoric, publicist și om politic, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei Române (2 iunie 1867), secretar general și președinte al Societății Academice Române și președinte al Secțiunii Literare (1867-1876).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUDOLF STEINER (n. 25/27 februarie 1861, Donji Kraljevec, pe atunci Austria, în prezent Croația — d. 30 martie 1925, Dornach, Elveția) a fost un filosof, esoterist, artist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei, agriculturii biodinamice și medicinei antroposofice. A inițiat concepția despre tripartiția socială, economia asociativă și a proiectat mai multe clădiri după principiile arhitecturii organice, între care cea mai cunoscută este Goetheanum-ul, sediu al Universității Libere pentru Știință Spirituală și Societății Antroposofice Generale.

”Dacă într-un om pe care-l întâlnesc nu remarc decât slăbiciunile – pentru a le judeca – nu fac decât să mă lipsesc de o forţa de cunoaştere superioară. Dimpotrivă, dacă mă apropii cu dragoste pentru a-i descoperi calităţile, concentrez această forţă în mine.” (Rudolf Steiner în Treptele iniţierii)

„Orice educaţie este autoeducaţie, iar noi, ca dascăli şi educatori, creăm de fapt doar contextul în care copilul se autoeducă. Trebuie să realizăm contextul optim, pentru ca, prin noi, copilul să se educe singur, aşa cum trebuie să se educe el prin propriul său destin lăuntric.”

 

 

BENEDETTO CROCE (n. 25 februarie 1866 – d. 20 noiembrie 1952) a fost un critic italian, filozof idealist și politician. A scris numeroase lucrări de filozofia istoriei și de estetică. A avut o influență notabilă asupra lui Antonio Gramsci.

”Nu ideea, ci sentimentul este acela care conferă artei sublima uşurinţă a simbolului: o aspiraţie închisă într-o reprezentare, iată ce-nseamnă arta.”

”Poezia este limba maternă a genului uman, primii oameni au fost de la natură poeţi sublimi.”

”Libertatea la singular există numai în libertăţile la plural.”

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut