Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: „Omul e înţelept, deştept şi priceput în tot ce-i priveşte pe alţii, dar nu pe sine.” – GOGOL /170 de ani de la stingerea din viață

de | mart. 4, 2022 | Cufărul bibliotecii

NIKOLAI VASILIEVICI GOGOL, prozator și dramaturg, s-a născut într-un sat din Ucraina la 20 martie/1 aprilie 1809, Sorociințî, Poltava, Imperiul Rus – d. 21 februarie/4 martie 1852, Moscova, Imperiul Rus). După absolvirea liceului, a plecat la Sankt Petersburg, unde a început să publice, sub diverse pseudonime, în revistele literare ale vremii. Succesul a venit însă abia în 1831, odată cu publicarea volumului de povestiri Serile în cătunul de lîngă Dikanka. I-au urmat mai multe volume de nuvele şi povestiri (Mirgorod, Povestiri din Petersburg, Arabescuri), romane (Taras Bulba, Suflete moarte) şi piese de teatru (Revizorul, Căsătoria, Jucătorii de cărţi). Pline de umor, originale şi inovatoare, scrierile sale s-au bucurat de o largă apreciere, asigurîndu-i un loc în galeria celor mai importanţi prozatori ai lumii. S-a stins din viaţă la doar 42 de ani.

Cine a strâns o dată pumnul, nu l-ar mai deschide. (Gogol în Suflete moarte (1842))

Ce este lumea? O mulțime de oameni fără simțăminte. (Nikolai Vasilievici Gogol)

 

 

 

 

 

 

GEORGES DUMÉZIL (n. 4 martie 1898, Paris, Franța – d. 11 octombrie 1986, Paris, Franța) a fost un filolog, etnolog și istoric al civilizațiilor, membru al Academiei Franceze.

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut