Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 8153
DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Perseverenţa e unul dintre secretele ştiute ale reuşitei.” LONGFELLOW
JULES VERNE (nume complet Jules Gabriel Verne; n. 8 februarie 1828, Nantes, Franța – d. 24 martie 1905, Amiens, Franța) a fost un scriitor francez și un precursor al literaturii științifico-fantastice.
În 1863 editorul Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) i-a publicat primul roman, Cinci săptămâni în balon, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract de douăzeci de ani pentru o serie de Călătorii extraordinare, o parte din cele 62 de romane care au format-o fiind serializate în publicația pentru tineret Magasin d’éducation et de récréation. Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant (1868), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Mihail Strogoff (1876), Steaua Sudului (1884), Vulcanul de aur etc.), cât și lumi imaginare (De la Pământ la Lună (1865), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1870), Robur Cuceritorul (1886),
Fratele său, Paul Verne, a contribuit la Ediția Nr. 40 a Festivalului Francez de la Mont-Blanc, unde a adăugat operele colecției de povestiri ale fratelui său, Doctor Ox, în 1874. Opera lui Jules Verne este populară în întreaga lume, conform Index Translationum, cu un total de 4833 traduceri în 148 de limbi. Verne ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduși autori, după Agatha Christie. În 2011, el era de asemenea autorul de limbă franceză cel mai tradus pe plan mondial și cel mai tradus scriitor de romane. Anul 2005 a fost declarat “anul Jules Verne” cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la moartea autorului, fiind marcat în Franța și în alte țări francofone, printre care și România, prin reeditări ale volumelor sau ale unor opere de exegeză despre Jules Verne.
”Tot ce un om poate imagina, într-o bună zi un altul va realiza.”
”Omul nu este niciodată perfect, nici mulţumit.”
”Unele drumuri ne duc mai degrabă spre un destin decât spre o destinaţie.”
ION MICLEA (n. 1931 – d. 2000) a fost un fotograf român. Și-a început cariera la ziarul Făclia din Cluj, în 1954, iar în 1962 s-a mutat la București la redacția Contemporanul, unde a lucrat până în 1990.
La 21 mai 1967, Tudor Arghezi și-a sărbătorit ultima aniversare. Pentru cei 87 de ani, Ion Miclea i-a dăruit un album în 87 de imagini, care se regăsesc astăzi la Muzeul de la Mărțișor. Arghezi l-a botezat, în semn de apreciere, “omul cu obiectivul fotografic”.
Ioan Grigorescu spunea despre “România Pământuri Eterne”, “Iașii Marilor Iubiri” sau “Bucovina”: “strecurându-se în învălmășeala oamenilor, întotdeauna calm, discret, pe nesimțite, singurul zgomot pe care îl făcea trecerea lui ușoară, ca de felină, era declicul aparatului fotografic. Mereu cu un zâmbet pe buze și cu acea încrețire a ochilor, după fiecare clipă când știa că reușise să condenseze timpul și să-l închidă, stăvilit pentru o secundă, în aparatul lui de vrăjitor.”
HENRY WADSWORTH LONGFELLOW (n. 27 februarie 1807 – d. 24 martie 1882) a fost un poet american.
Influențat de romantismul german, a prelucrat legende scandinave ori motive literare ale culturii europene. A scris o lirică idilico-elegiacă, alternând celebrarea cuceririlor civilizației cu înclinația către contemplația melancolică într-o expresie cantabilă.
”Perseverenţa e unul dintre secretele ştiute ale reuşitei.”
”Cei mai mulţi oameni ar reuşi în lucrurile mici, dacă nu i-ar încurca ambiţiile mari.”
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele