Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Poporul e stâlpul țării… fiecare părticica de pământ e vopsită cu sângele lui…” ALECU RUSSO

de | mart. 17, 2021 | Cufărul bibliotecii

ALECU RUSSO (n. 17 martie 1819, Chișinău, Imperiul Rus – d. 5 februarie 1859, Iași, Principatele Unite) a fost poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar român (originar din Basarabia), ideolog al generației de la 1848. Este autorul volumului Cântarea României, tipărit anonim. Fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române. A participat la Revoluția de la 1848 din Moldova, după care a luat parte la Marea Adunare Națională românească de la Blaj din 3/15 mai 1848 și la adunarea de la Lugoj din 15/27 iunie 1848. A fost arestat la Dej și întemnițat la Cluj. A militat pentru Unirea Principatelor Române. A murit de tuberculoză și este înmormântat la Biserica Bărboi din Iași.
”România este ca Dunărea cea lată, mare şi adâncă, în care se cotropesc apele deosebite din a dreapta şi din a stânga; cu cât mai multe pâraie, pe atâta şi Dunărea creşte; valurile străine s-au cotropit în românie, nici un val nu ne-a putut îneca… de multe ori un val ameninţător de pieire ne-a întărit, de multe ori acel val ne-a împins spre o propăşire.” (Alecu Russo în Amintiri)
”O, libertate, tu eşti strigătul lumii, dar nu eşti încă credinţa sa!”
”Lupta întăreşte pe cel slab şi primejdia măreşte pe cel tare.”
”Poporul e stâlpul țării… fiecare părticica de pământ e vopsită cu sângele lui…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

URMUZ, pseudonimul literar al lui Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, (n. 17 martie 1883, Curtea de Argeș – d. 23 noiembrie 1923, București) a fost un scriitor român de avangardă.

Cine a fost Urmuz ne spune criticul și istoricul literar Paul Cernat: “A fost un om singuratic, un timid, cu un traseu existențial destul de bizar ca și opera lui. Se pare că a încercat să devină medic, dar a renunțat pentru că, atunci făcea disecții, ciupea cadavrele și se speria fiindcă nu reacționau. Apoi s-a apucat de Drept și a devenit grefier la Curtea de Casație. Se ocupa și de muzică, fiind compozitor-amator în orele libere, scriind muzică pentru amuzamentul familiei, așa cum susținea una dintre surorile sale. Dar literatura a fost, pentru el, o ocupație secretă, mai secretă decât muzica. Din păcate, partiturile sale nu s-au păstrat. S-au pierdut în anii 1960.
A avut șansa de a-l întâlni pe scriitorul Tudor Arghezi care l-a nășit, găsindu-i pseudonimul de Urmuz, și l-a publicat. De altfel, singurele texte publicate de Urmuz au apărut prin intermediul lui Arghezi în revista “Cuget românesc”, o revistă tradiționalistă, în mod paradoxal. Asta s-a întâmplat în 1922. A fost un singuratic și un celibatar. În noiembrie 1923, Urmuz se sinucide, împușcându-se într-un boschet, de la Șosea, la ieșirea nordică din București, din rațiuni incerte. S-a vorbit despre un amor nefericit sau despre o boală groaznică ascunsă, dar nu este foarte clar. Și în jurul acestei biografii enigmatice, ascunse, subterane, s-au țesut legende care s-au cristalizat, în cele din urmă, într-un mit. Mitul Urmuz este încă activ și dă identitate chiar literaturii autohtone a absurdului.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PĂSTOREL TEODOREANU (pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu; n. 30 iulie 1894, Dorohoi, România – d. 17 martie 1964, București, Republica Populară Română) a fost un poet, avocat, scriitor, publicist român, gastronom și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel.
A fost fratele mai mare al romancierului Ionel Teodoreanu.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut