Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: REMY DE GOURMONT – 165

de | apr. 4, 2023 | Cufărul bibliotecii

Scriitor și critic literar francez, cel mai important critic al mișcării simboliste (n. 4 aprilie 1858, Bazoches-au-Houlme, Normandia de Jos, Franța – d. 27 septembrie 1915, Paris, Île-de-France, Franța).

__________________

 (…) Literatura nu este de fapt altceva decât dezvoltarea artistică a ideii, decât simbolizarea ideii prin intermediul eroilor imaginari. Eroii sau bărbații (căci fiecare om este un erou, în sfera lui) sunt doar schițați de viață; este arta care îi completează dându-le, în schimbul sărmanului lor suflet bolnav, comoara unei idei nemuritoare, iar la această participare poate fi chemat cei mai umili, dacă este ales de un mare poet. Cât de smerit acest Enea pe care Virgiliu îl încarcă cu toată povara de a fi ideea puterii romane și cât de smerit acest Don Quijote căruia Cervantes îi impune îngrozitoarea povară de a fi atât Roland, cât și cei patru fii Aymon. , Amadis, Palmerin, Tristan și toți Cavalerii Mesei Rotunde! Istoria simbolismului ar fi istoria omului însuși, întrucât omul nu poate asimila decât o idee care este simbolizată. Nu trebuie să insistăm, pentru că am putea crede că tinerii adepți ai Simbolismului nu sunt conștienți nici măcar de Vita Nuova și de acest personaj al Beatricei, ai cărui umeri fragili și puri rămân totuși drepti sub povara complexă a simbolurilor cu care poetul o copleșește… 

De unde a venit iluzia că simbolizarea ideii era ceva nou? Aici este. 

O definiție a frumuseții este încă dată în manuale; mergem mai departe: dăm formulele prin care un artist ajunge la expresia frumuseții. Există institute unde se predau aceste formule, care sunt doar media și rezumatul ideilor sau aprecierilor anterioare. În estetică, teoriile fiind în general obscure, adăugăm la ele exemplul, idealul paragon, modelul de urmat. În aceste institute (iar lumea civilizată este doar un vast Institut) orice noutate este considerată blasfemie, iar orice afirmare personală devine un act de nebunie.

Să admitem deci că simbolismul este, chiar excesiv, chiar intempestiv, chiar pretențios, expresia individualismului în artă.

………………………………………

(Remy de Gourmont, Le Livre des masques, Mercure de France, 1921 /12e éd./ p. 7-16.)

__________________________________

„Când un popor nu mai îndrăznește să-și apere limba, este copt pentru sclavie.”

« Quand un peuple n’ose plus défendre sa langue, il est mûr pour l’esclavage. »

„Un prost nu se plictisește niciodată: se contemplă pe sine.”

« Un imbécile ne s’ennuie jamais : il se contemple. »

„Mintea umană este atât de complexă și lucrurile sunt atât de încurcate unele cu altele încât, pentru a explica un fir de paie, ar trebui să distrugi un întreg univers. O definiție este un sac de făină comprimat într-un degetar.”

______ R.G.

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut