Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 3805
DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: REVISTA ”SĂMĂNĂTORUL” – 120 DE ANI DE LA APARIȚIE
Sămănătorul a fost o revistă literară săptămânală, concepută de către George Coșbuc și Alexandru Vlăhuță și care a apărut la București, între 2 decembrie 1901 și până la 27 iunie 1910 fără întrerupere. A jucat un rol important în viața literară a vremii și a constituit catalizatorul pentru înființarea curentului ideologic și literar care i-a purtat numele – Sămănătorismul. Acest curent, promovat de colaboratorii revistei și teoretizat de Nicolae Iorga, susținea, în special prin intermediul paginilor revistei, valorile naționale tradiționale și folclorice, necesitatea culturalizării țărănimii, etc. „Sămănătorul” a publicat numeroase texte folclorice, documente istorice, pagini inedite din opera lui Mihai Eminescu, precum și comentarii privind clasicii literaturii române, traduceri din literatura universală, etc.
Proiectul viitoarei reviste gândit în vara anului 1901
Discuțiile privind înființarea revistei, s-au desfășurat la Vila Sfetea de la Tismana și au participat:
– Gazda, renumitul librar George Sfetea, cumnatul poetului George Coșbuc (ținând pe sora sa mai mică, Elena Sfetea).
– Alexandru Vlăhuță, prezent la Tismana în vara acelui an în vizită de documentare pentru “România Pitorească”, lucrare care va apărea în toamna anului 1901.
– George Coșbuc, interesat de a se angaja în „Administrația Casei Școalelor” și de demararea de către Spiru Haret a programului înființării și funcționării „cercurilor culturale de la orașe și sate”.
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele