Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: ”Trei lucruri ne-au rămas din paradis: stelele nopţii, florile zilei şi ochii copiilor.” DANTE ALIGHERI

de | sept. 14, 2021 | Cufărul bibliotecii

HEINRICH CORNELIUS AGRIPPA VON NETTESHEIM (n. 14 septembrie 1486 — d. 18 februarie 1535) a fost naturalist, astrolog, alchimist, filozof și autor german de scrieri oculte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRIEDRICH WILHELM HEINRICH ALEXANDER VON HUMBOLDT (n. 14 septembrie 1769 Berlin, Prusia – d. 6 mai 1859, Berlin, Prusia) a fost un geograf și naturalist german, care a contribuit la formarea geografiei ca disciplină științifică. Cercetările sale s-au extins și în afara Europei, de exemplu în America de Sud, SUA și Asia centrală. Von Humboldt a întreprins cercetările sale personal, având cunoștințe din domeniul fizicii, chimiei, geologiei, mineralogiei, vulcanologiei, botanicii, zoologiei, climatologiei, oceanografiei, demografiei și astronomiei. Prin cercetările sale a devenit foarte popular în Germania, fiind considerat un Aristotel și Columb al epocii sale. A elucidat aspectele disputate de Volta și Galvani referitoare la originea diferențelor de potențial electric. A stimulat orientarea spre fizică a matematicianului Gauss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MICHEL BUTOR (n. 14 septembrie 1926, Mons-en-Barœul – d. 24 august 2016, Contamine-sur-Arve) a fost un poet, romancier și eseist francez, reprezentant al „noului roman”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durante degli Alighieri (DANTE ALIGHIERI; n. 1265, Florența, Republica Florentină⁠(d) – d. 14 septembrie 1321, Ravenna, Statele Papale) a fost un poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”).  „Dante era de statură mijlocie, cu un umblet grav și liniștit. Avea o față lungă, nasul acvilin, ochii mari, pielea brună, părul negru și des, totdeauna cu o căutătură melancolică și gânditoare” (Giovanni Boccaccio, Trattatello in laude di Dante).

”Asupra celor ce ştiu să râdă, nici zeităţile întunericului nu au vreo putere.”
”Orice iarbă se cunoaşte după sămânţă.„
”Trei lucruri ne-au rămas din paradis: stelele nopţii, florile zilei şi ochii copiilor.”
”Întregul efort al neamului omenesc, în general, este să transforme totdeauna în realitate puterea inteligenţei creatoare.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JAMES FENIMORE COOPER (n. 15 septembrie 1789, Burlington⁠(d), New Jersey, SUA – d. 14 septembrie 1851, Cooperstown⁠(d), New York, SUA) a fost un scriitor american prolific de la începutul secolului al XIX-lea. Poveștile sale istorice de dragoste despre viața indienilor au creat o formă unică a literaturii americane. Scriitorul și-a trăit o mare parte din viață în Cooperstown, New York, stabilit de tatăl său William. Cooper a fost întreaga sa viață membru al Bisericii Episcopale iar spre sfârșitul vieții a ajutat-o cu generozitate. El a scris seria de romane Leatherstocking Tales, unde protagonist este Natty Bumppo, iar romanele sunt The Pioneers (1823), The Last of the Mohicans (1826), The Prairie (1827), The Pathfinder (1840) și The Deerslayer (1841).

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut