Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII: „Virtutea şi ambiţia nu stau împreună.” – MICHEL DE MONTAIGNE – 489

de | feb. 28, 2022 | Cufărul bibliotecii

MICHEL Eyquem DE MONTAIGNE-Delecroix (n. 28 februarie 1533 – d. 13 septembrie 1592) a fost unul din cei mai importanți filosofi francezi ai Renașterii. În filosofie, i-a influențat pe Francis Bacon, René Descartes, Blaise Pascal, Jean-Jacques Rousseau, precum și pe gânditorii din mai multe generații.
Este recunoscut drept creatorul eseululi ca specie literară și pentru ușurința cu care trecea de la speculații intelectuale serioase la anecdote, unele cu caracter autobiografic. Colecția sa voluminoasă de „Essais” (cuvânt ce însemna propriu-zis „Încercări”) conține unele din cele mai influente eseuri din istoria literaturii occidentale. Scrierile lui Montaigne au influențat în mod direct scriitori variind de la William Shakespeare la Ralph Waldo Emerson, sau de la Jean-Jacques Rousseau la Friedrich Nietzsche.

_____________________________________

”Stricăciunea veacului se realizează prin contribuţia particulară a fiecăruia dintre noi: unii aduc trădarea, ceilalţi nedreptatea, necredinţa, tirania, avariţia, cruzimea, după cum sunt mai puternici; cei mai slabi aduc prostia, lenea, deşertăciunea.”

„Virtutea şi ambiţia nu stau împreună.”

„Să ne formăm caracterul este o datorie. Dar capodopera vieţii noastre ar fi să trăim cum se cuvine. Toate celelalte: a avea putere, a te îmbogăţi, a construi sunt în cel mai bun caz, întâmplări şi ţin de recuzita existenţei.”

„Principii îmi dăruie mult dacă nu-mi iau nimic şi îmi fac suficient de bine când nu-mi fac rău.”

„Atâta am încărcat frumuseţea şi bogăţia lucrărilor maicii noastre natura cu născocirile noastre, încât am înăbuşit-o de tot.”

„Ceea ce ne depăşeşte inteligenţa este monstruos şi haotic.”

„Cine discută bravând şi poruncind, arată cât îi e de slabă raţiunea.”

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut