Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

DOUĂ ROMANE CA DOUĂ FRUCTE DE TOAMNĂ, BINE PÂRGUITE ȘI CU GUST ESOTERIC

de | sept. 28, 2021 | Gorjul cultural

Am scris în prezentarea pe site a afișului – ”Toamna romanelor la MansArta Bibliotecii”, iar după desfășurarea evenimentului anunțat cred că nu am greșit cu nimic. Da, o zi de septembrie cuminte, puțin răcoroasă la început, dar călduroasă, așa – ca o amintire a verii ce ne-a fost prea încinsă. Amintirea întotdeauna estompează tonurile stridente rămânând doar emoția, ca o amprentă care deschide seiful memoriei.

Lansarea celor două cărți realizate de doi autori gorjeni s-a înscris în seria de evenimente cuprinse în sintagma ”Gorjenii se întorc acasă”, idee iscată de doamna manager al Bibliotecii județene, Olimpia Bratu, cu ocazia întâlnirii cu scriitoarea Andrada Costoiu, revenită acasă cu volumul ”Sub Cortina de fier”.
Pe de-o parte, romanul ”Prieteni și dușmani”, realizat de Dragomir Costineanu, cel care, după câțiva ani petrecuți la Târgu Jiu ca profesor de limba franceză, poate fi considerat gorjean, drept dovadă a acestui statut stând numărul și aprecierea celor prezenți, mulți dintre ei foști elevi.
Despre volum cred că este îndeajuns să apelez la prezentarea din prefața cărții, acolo unde Ionel Bușe, profesor univ. dr. de filosofie, inițiatorul și moderatorul lansării, surprinde complexitatea scriiturii lui Dragomir Costineanu astfel: „Stilul scriiturii comportă multiple inovaţii formale, în care realul irumpe în naraţiune. Exemplele sunt multiple: capitolele sunt definite prin culori dominante, urmate de o mică enigmă descifrabilă doar după parcurgerea lor; toate capitolele sunt prevăzute cu un prolog (o introducere geografică, meteorologică, astronomică, istorică, artistică, politică etc.) şi un epilog (primele opt capitole se încheie cu adevărate documente de arhivă radiofonică, din epocă); în plus, fiecare capitol ilustrează (cu dibăcie) unul sau mai multe principii ale fizicii cuantice.”
De cealaltă parte, volumul”Corbul cu pana albă”, scris de Tatiana Stoicescu, născută la Târgu Logrești, rudă prin alianță cu profesorul și scriitorul Constineanu, poetă care vine dinspre efuziunea lirică într-o proză cu incursiuni meditative, introspecții și perspective feminine (nu feministe!) asupra unor episoade de viață, prin care personajul principal își caută deslușirea drumului – pana alba a corbului-timp și sfera (destinului) care se rostogolește neîncetat. ”Aplecarea la ce ne-nconjoară, spre lucrurile mici, comune, ne înlesnește expansiunea umană dezvăluindu-ne semne ale rânduirii venită de sus. Iar pana alba, ce se poate vedea în aripa stângă a corbului atunci când e întinsă pentru zbor, e căutarea noastră: iubire, acceptare, poate înțelegere… pace.”

 

 

 

Prezentarea cărților a beneficiat și de susținerea din partea scriitorilor Ștefan Melancu, poet și eseist (gorjean, desigur) și Petrișor Militaru, scriitor, redactor-șef al revistei Mozaicul și reprezentant al Editurii AIUS – la care și-au făcut apariția cele două cărți.

Două romane ca două fructe de toamnă, bine pârguite și cu gust esoteric.

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut