Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 3793
”DESTINE CULTURALE EUROPENE”: ”DRAGOSTEA DE ÎNȚELEPCIUNE – ÎNTRE EPITET ȘI EPITAF”
Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj invită și în acest an tinerii să se apropie de filosofie, să ”cadă pe gânduri”, cugetarea fiind cea despre care Blaise Pascal afirma că ”… defineşte omul. Nimeni nu-l poate concepe fără ea”, iar Jules Renard într-un mod osebit , din perspectiva unui romancier, compara acest demers cu acela de ”… a căuta luminișuri într-o pădure”. De ani buni, Concursul de eseuri filosofice ”DESTINE CULTURALE EUROPENE” descoperă în rândul elevilor de liceu o ”mirabilă” sau ”surprinzătoare” (așa cum ar afirma cei ce încă se îndoiesc de valoarea tinerilor despre care ne tot întreabă: da` ce ei mai trec pe la bibliotecă, mai și citesc?), efervescență meditativă și o cultivată părere asupra lucrurilor și a existenței. Prin urmare, iată, continuăm să oferim tinerilor posibilitatea de a-și afirma opiniile la o nouă ediție a concursului care are în vedere creația filosofică europeană și nu numai, propunând de această dată o temă specială din perspectiva observării necesității stringente de aplecare spre sau a îndepărtării de înțelepciune:
Tema: DRAGOSTEA DE ÎNȚELEPCIUNE – ÎNTRE EPITET ȘI EPITAF (Regăsirea omului în drumul spre sine și drumul dinspre sine)
Concursul de eseuri filosofice
”DESTINE CULTURALE EUROPENE”
(Patron spiritual – GEORGE USCĂTESCU, filosof, eseist și poet)
Tema: DRAGOSTEA DE ÎNȚELEPCIUNE – ÎNTRE EPITET ȘI EPITAF (Regăsirea omului în drumul spre sine și drumul dinspre sine)
-REGULAMENT-
- Tematică, scop şi obiective
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ și CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT GORJ organizează concursul de eseuri filosofice dedicat elevilor de liceu, având ca scop constituirea unui cadru deopotrivă formal și nonformal de consolidare a cunoștințelor și intereselor culturale și științifice ale acestora. Această inițiativă propune dezvoltarea unei gândiri reflexive asupra culturii, asupra timpului și spațiului, asupra existenței umane sub aspect socio-cultural.
Patronul spiritual al concursului este filosoful George Uscătescu (n. 5 mai 1919, Crețești, Gorj – d. 11 mai 1995, Madrid), filosof, estetician, eseist, poet și sociolog român, membru de onoare din străinătate al Academiei Române de la 10 septembrie 1991, inițiatorul revistei ”Destin”. Filosoful gorjean a trăit și creat o bună parte din viață în Spania, în exil, așa cum au făcut și unii alți mari oameni de cultură români în diverse țări, în afara lagărului comunist: Mircea Eliade, Constantin Virgil Gheorghiu, Vintilă Horia, Aron Cotruş, Pamfil Şeicaru, Emil Cioran, Horia Stamatu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ştefan Baciu, Alexandru şi George Ciorănescu ș.a.m.d..
Principalul obiectiv al concursului este acela de a oferi elevilor oportunitatea de a scrie eseuri filosofice, adecvate unor teme stabilite.
Tema acestei ediții a concursului – DRAGOSTEA DE ÎNȚELEPCIUNE – ÎNTRE EPITET ȘI EPITAF (Regăsirea omului în drumul spre sine și drumul dinspre sine)
Memento:“În fiecare om Universul se opinteşte… fiecare om e o-ntrebare pusă din nou spiritului Universului” (Mihai Eminescu, ms.2258)
”O istorie a conştiinţei de sine a omului, o istorie a formelor ideale de bază în care omul s-a gândit, văzut sau simţit pe el însuşi, trebuie să preceadă studiul ideilor despre om din mit, religie, teologie şi filosofie.” (Max Scheler)
”Omul este o frontieră. Fiinţă dublă, marchează limita între două lumi. Dincoace de el, e creaţia materială, dincolo, misterul.” (Victor Hugo)
”Oamenii sunt păsări cu aripile crescute pe dinăuntru.” (Nichita Stănescu)
- CONDIŢII DE PARTICIPARE
Reguli de redactare: lucrările trebuie să fie redactate în format Word, font Times New Roman, corp 12, la un rând, cu un număr minim de 3 pagini și maxim de 6 pagini / A4, trebuie să fie originale și să aibă un singur autor. Vor fi precedate de o pagină de gardă care să indice: titlul eseului, numele și prenumele autorului, antetul proiectului ”Concursul de eseuri filosofice – DESTINE CULTURALE EUROPENE”.
Concursul se adresează elevilor (clasele IX– XII) de la colegiile și liceele din Gorj și se desfășoară începând cu 15 ianuarie (data publicării regulamentului) până în ziua de 1 mai a.c..
1 mai – data limită de primire a lucrărilor în format electronic,
pe adresa de e-mail destineuropean@gmail.com.
Gala Laureaților – 9 mai 2022, la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj.
- Criterii de evaluare. Premii
Întrucât abordările sunt direcționate numai spre dimensiunile tematice sugerate, în evaluarea materialelor vor fi aplicate criterii de analiză standard a eseurilor filosofice, urmărind preponderent: claritatea exprimării, respectarea temei, folosirea creativa a limbii, originalitatea poziției prezentate, creativitatea travaliului filosofic.
Juriul este format din specialiști în literatură, istorie și filosofie, iar lucrările se vor evalua și nota de către fiecare membru al juriului, ierarhia stabilindu-se în funcție de media notelor obținute. Locul desfășurării jurizării: Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj. Pentru cazuri excepționale, juriul își rezervă dreptul de redistribuire a premiilor.
Vor fi acordate premii în valoare totală de 1500 de lei, oferite de Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și premii speciale acordate de Europe Direct Gorj.
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele