Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Elvira Godeanu

de | mai 13, 2020 | Gorjul cultural

Celebra actriţă de teatru şi film Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904, la Bucureşti. Este fiica Josefinei Visner din Tg-Jiu și a lui Constantin Glodeanu din București. Copilăria şi adolescenţa şi le petrece în Târgu-Jiu,  părăsită de soț la doar câteva luni de zile de la căsătorie, Josefina se întoarce la părinții săi, la Tg-Jiu, unde fiica ei poate crește într-o atmosferă caldă, primitoare, alături de bunici și de întreg neamul Visnerilor. Între 1911 și 1915 urmează școala Primară de Fete nr. 1 din capitala Gorjului, în 1921 se înscrie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din București, secţia artă dramatică, la clasa lui Constantin Nottara.

A debutat imediat după terminarea studiilor, la numai 21 de ani, la Compania Tantzi Cutava-Mişu Fotino, într-o reluare – ”Fracul” (de Gabor Dregely). Afirmarea a venit cu cel de-al doilea spectacol din stagiunea 1926-1927, la 5 martie 1927, când Mişu Fotino a pus în scenă ”Măiastra fără inimă”, adaptarea lui Vasile Voiculescu după ”Prinţesa Turandot”, de Carlo Gozzi.

A jucat alături de mari actori, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic, Aura Buzescu, Cella Dima, Marioara Voiculescu, Sonia Cluceru, Silvia Dumitrescu Timică ş.a. „Plină de viaţă şi capabilă să observe, să recreeze, să stilizeze viaţa, sensibilă, inteligentă, dotată nu numai cu talent, ci şi cu intuiţie scenică, cu o mare putere de muncă, Elvira Godeanu nu a trebuit să deprindă niciodată virtuozitatea trucajelor şi alchimia iluziei… Aceasta e aura care a întovărăşit-o pe Elvira Godeanu de la prima sa apariţie scenică până azi când, la 86 de ani confraţii de breaslă i-au omagiat – sub egida UNITER – activitatea” (Natalia Stancu). Pe 13 mai 2002 a fost constituită Fundaţia care-i poartă numele, aceasta propunându-şi să organizeze gale literare şi artistice anuale, spectacole de teatru pentru adulţi şi copii, producţii de filme şi decernarea unor premii „Elvira Godeanu”. Adecedat la 3 septembrie 1991, Bucureşti.

Din anul 1993 a fost înființat la Târgu-Jiu – Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.

La inițiativa urmașilor familiei și cu sprijinul secretariatului literar al Teatrului, Elvira Godeanu a fost reînhumată la Cimitirul Catolic din Tg-Jiu.

.

Ascultă Vocea Elvirei Godeanu la Radio România Cultural

https://youtu.be/EujYQFZ65Ts

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut