Meniul Principal
Ultimele Articole
Logare Platformă
Statistici Website
Vizitatori: 4475
”Eu afirm că cine citeşte e un om salvat, nu se poate pierde.” Gheorghe Vlăduțescu
După cum declara domnul profesor Vlăduțescu, într-un interviu, că s-a născut în ziua de 7 septembrie și a fost înregistrat pe data de 8, acest semn al nostru apărut pe 11 septembrie se încadrează cumva într-o aritmetică întâmplătoare care să spună despre cei 83 de ani împliniți.
Am intrat în depozitul Bibliotecii să adun laolaltă câteva din scrierile semnate de Gheorghe Vlăduțescu, pentru o sumară prezentare sau pentru o invitație adresată celor preocupați filosofie, de cunoaștere ca ”reflecție a dialogului ființei noastre cu ființa lumii”. Toate aceste titluri te îndeamnă, te cheamă să le parcurgi, să te însoțești cu ele pe drumul de înțelegere locului în care te afli ca bornă între trecut și ce va să vină, deoarece: ””Cunoașterea istorică”, în genere, este nemijlocit ontologică (firește în limitele ontologiei umanului). Iar a ceea a istoriei noastre filosofice, adică a faptului de a fi iubire-de-înțelepciune, reflecție asupra ființei noastre în dialog cu ființa lumii, aceea, deci, cu atât mai mult. Așa fiind, istoria filosofiei este o reconstrucție a umanului în această determinație, filosofică, a sa.”
Și, iată, putem afirma ca nu este întâmplător că Târgu Cărbunești are ceva special în acest demers al iubirii de înțelepciune. George Uscătescu, mai înainte și, acum, Gheorghe Vlăduțescu, au vrut și au reușit să ne spună foarte multe despre asta.
Desigur mai mult decât cele câteva cuvinte de prezentare, se pot afla din interviul care poate să fie citit aici: https://mariabacescu.ro/gheorghe-vladutescu/
S-a născut la data de 8 septembrie 1937 în orașul Târgu Cărbunești (județul Gorj). După efectuarea studiilor preuniversitare la Tg. Jiu, a absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universității din București în anul 1962, după care a fost încadrat în învățământul universitar pe rând în funcțiile de preparator, asistent, lector și ulterior de conferențiar la Catedra de istorie a filozofiei. În anul 1971, a obținut titlul științific de Doctor în filozofie cu teza Inducția aristotelică.
Din anul 1990 are gradul didactic de profesor universitar, fiind ales în funcția de șef al Catedrei de Istoria filozofiei și filozofia culturii. Tot în același an a devenit conducător de doctorat. A predat în calitate de profesor titular cursul de Filosofia greacă. A fost profesor invitat la Centrul de studii asupra filosofiei grecești “Leon Robin” de la Sorbona și a susținut conferințe asupra filosofiei grecești și medievale în țară și străinătate.
Între anii 6 iulie 1990 – 1 martie 1995, prof. dr. Gheorghe Vlăduțescu a deținut funcția de Secretar de Stat pentru Culte în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor, în guvernele Văcăroiu, Roman.
În anul 1995, prof. dr. Gheorghe Vlăduțescu a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române, fiind promovat ca membru titular al acstui înalt for cultural și cademic român în anul 1999. A deținut funcția de vicepreședinte al Academiei Române între anii 2002-2006. Este membru în „Asociația internațională pentru apărarea libertății religioase” de pe lângă Consiliul European și UNESCO.
Acad. prof. dr. Gheorghe Vlăduțescu este membru fondator al “Centrului de Studii asupra Imaginarului și Raționalității” din Craiova, precum și membru al Societății de Studii Clasice din București. În anul 2000, a fost ales ca membru al Académie des Sciences, des Arts et des Lettres din Paris (Franța).
În anul 2002, acad. Gheorghe Vlăduțescu a fost decorat cu Ordinul “Steaua României” în grad de cavaler.
”Istoria nu e ca o bandă de cinematograf, din care tai o bucată şi pe urmă o lipeşti. Este istoria noastră. A intrat în constituţia noastră. Ne-am format în acel timp. Nu ştiu dacă era o formă de rezistenţă sau era moralitatea profesionistului. Trebuie să-ţi faci profesia ca lumea, trebuie să fii cât mai aproape de adevărul pe care îl presupui.”
Email: bibliotell@yahoo.com
Evenimentele Bibliotecii
Vezi toate Evenimentele