Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Eveniment Comemorativ la Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj: 100 de Ani de la Nașterea Pictorului Adrian Keber

de | iul. 5, 2024 | Evenimentele bibliotecii

Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” și Consiliul Județean Gorj, organizează vineri, 5 iulie 2024, un eveniment deosebit pentru a marca centenarul nașterii remarcabilului pictor Adrian Keber. Această comemorare subliniază importanța și contribuția semnificativă a lui Keber în arta românească, având loc la Secția de Artă a Bibliotecii Județene, în cadrul atelierului Casei Memoriale. Cu această ocazie, vizitatorii vor putea admira o selecție de lucrări reprezentative ale artistului, oferindu-le o incursiune în viața și opera sa.

O Viață Dedicată Artei

Adrian Keber s-a născut pe 6 iulie 1924 în satul Salcia, județul Prahova, într-o perioadă în care tatăl său, renumitul pictor Iosif Keber, lucra la pictarea unei biserici locale. Mediul artistic în care a crescut a fost unul propice dezvoltării sale ca artist, influențele tatălui său având un impact profund asupra carierei lui Adrian. După absolvirea școlii primare, Keber a urmat cursurile Liceului „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, iar mai târziu a continuat să studieze la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Institutului de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, în perioada 1944-1949.

Contribuția Artistică și Moștenirea Culturală

Începând cu anul 1950, Adrian Keber a colaborat strâns cu tatăl său, participând la lucrările de pictare a numeroase biserici ortodoxe din întreaga țară. Printre cele mai notabile realizări ale sale se numără picturile bisericești de la Biserica Fundul Sadovei din Câmpulung Moldovenesc, Biserica Viștea de Jos din județul Sibiu, Mânăstirea Dealul, Mitropolia Sibiului, Catedrala din Rădăuți și multe altele. Ultima sa lucrare, Biserica Catedrală a orașului Corabia, a rămas neterminată din cauza decesului său prematur pe 28 iulie 1983.

Recunoaștere și Expoziții

De-a lungul vieții sale, Adrian Keber a fost un membru activ al Fondului Plastic și al Uniunii Artiștilor Plastici din România, contribuind semnificativ la dezvoltarea artei plastice românești. Participarea sa la numeroase expoziții de grup organizate în București, Craiova și Târgu-Jiu a demonstrat talentul său deosebit și a adus aprecierea publicului și a criticilor de artă.

Invitatie la Eveniment

Evenimentul organizat de Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj oferă o oportunitate unică de a celebra viața și opera unui artist de excepție. Publicul este invitat să participe la această comemorare specială pentru a descoperi și a aprecia bogatul patrimoniu artistic lăsat de Adrian Keber. Expoziția cuprinde lucrări selecte care reflectă evoluția stilistică și tehnică a artistului, evidențiind totodată contribuția sa valoroasă la patrimoniul cultural național.

Vă așteptăm cu drag la Secția de Artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell” pentru a onora memoria și creația unui mare pictor român, Adrian Keber, și pentru a împărtăși împreună frumusețea și importanța artei sale.

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut