Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

EVOCARE IOSIF KEBER – ARTĂ ȘI DĂRUIRE

de | iun. 1, 2017 | Evenimentele bibliotecii

Sub auspiciile manifestării  ”Pictori bisericești din Oltenia – istorie și actualitate”, inițiată de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și  Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, și cu sprijinul deosebit al profesorului  univ. dr. Ion Mocioi, ziua de 30 mai 2017 a fost dedicată lui Iosif Keber.

La Catedrala Mitropolitană din Craiova, cunoscută sub denumirea de Mănăstirea  Sfântul  Mare Mucenic  Dimitrie, au avut loc o slujbă de pomenire și un moment de evocare închinate pictorului gorjean Iosif Keber, care a realizat catapeteasma bisericii și a cărui viață de creație trudnică s-a întins între anii 1897 și 1989, având ca rezultat multe alte lucrări – mii de metri pătrați de pictură bisericească, tablouri și desene.

După absolvirea în 1923 a Școlii de Arte Frumoase din București, unde s-a specializat în pictură, artă decorativă și gravură, activitatea care i-a adus recunoaștere națională și internațională a fost pictura bisericească și restaurarea lăcașurilor de cult, creația lui artistică regăsindu-se și acum în multe biserici ca dovadă a marelui său talent și har. În scurta cuvântare de după slujbă, Pr. Lect. Univ. dr. Ion Reșceanu considera că ar fi cu totul nimerit ca 2017 –  Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română – să se poată afirma și ca An Iosif Keber,  subliniindu-se astfel importanta  lui activitate artistică.”

A doua parte e evenimentului care s-a aflat sub patronajul spiritual al pictorului, de la a cărui naștere se vor împlini 120 de ani în data de 30 iulie a.c., s-a materializat sub forma unei expoziții conținând proiectele de biserici ale lui Iosif Keber, sala de expoziții a Facultății de Teologie din Craiova dovedindu-se  un spațiu consonant cu arta expusă. În prezența participanților la vernisaj, gazdele – Pr. Conf. univ. dr.  Nicolae-Răzvan Stan, Pr. Lect. Univ. dr. Ion Reșceanu, director de departament, Conf. Univ. Dr. Ana  Maria Baciu, Lect. Univ. dr. Cristian Cercel, Pr. Lect. Univ. Dr. Ion Sorin Bora, Lect. Univ. Dr. Gabriela  Mardale, Ciocșan Octavian, restaurator – au arătat cu acest prilej, prin cuvântul rostit și prin lăudabilă faptă, recunoștință și recunoaștere față de creația artistului în general și mai cu seamă față de realizările lui în planul picturii bisericești, îndemnând studenții și mai tinerii aspiranți la adâncă deslușire a tainelor acestei arte prin urmarea exemplului keberian.

Lucrările, care fac parte din colecția aflată la Casa Memorială ”Iosif Keber” din Târgu-Jiu, în prezent Secție de artă a Bibliotecii Județene”Cristian Tell” Gorj, au fost aduse și prezentate de prof. univ. dr. Ion Mocioi, de prof. univ. dr. Vasile Fuiorea și de Viorel Surdoiu, redactor, reprezentant al BJCT Gorj. Au fost evidențiate amprenta bine definită ca stil și valoarea artistică apreciată ( I.M.) într-un mod aparte de remarca lui Constantin Brâncuși despre Keber – ”un Puvis de Chavannes al nostru”,    extraordinara minuțiozitatea a desenelor, a dedicației muncii artistului (V.F) și influența puternică a ceea ce a creat și a lăsat ca moștenire pentru matricea identității culturale locale și naționale (V.S.) 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut