Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

EVOCATIO 35 – PICTORUL IOSIF KEBER

de | apr. 20, 2024 | Agenda culturală

La 35 de ani de la trecerea lui Iosif Keber în universul culorilor eterne, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj – Secția de artă „Iosif Keber” din Târgu-Jiu a inițiat o serie de evenimente îndreptate către evocarea pictorului gorjean Iosif Keber, caruia pentru promovarea picturii ”al fresco” și pentru calitatea de membru al Comisiei de pictură a Patriarhiei Române, la 20 iulie 1988, i-a fost conferită distincția de merit ”Crucea Patriarhală pentru mireni”. Cele 25 de catedrale și biserici din țară și din străinătate pictate și lucrările de artă plastică aflate și expuse la Muzeul de artă din Târgu-Jiu (Muzeul Județean Gorj – „Alexandru Ștefulescu”), la Casa Memorială „Iosif Keber” și în alte colecții – stau mărturie a ceea ce a însemnat și înseamnă pictorul Iosif Keber în istoria artei românești.

Atelierul pictorului Iosif Keber a găzduit, în data de 11 aprilie 2024, o deosebită activitate dedicată picturii pe sticlă „Icoana Bizantină”, organizată de echipa Secției de Artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj  cu participarea elevilor de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” Târgu Jiu, însoțiți de doamna prof. Mărgulescu Carmen și de doamna prof. Miuțe Valerica – artist plastic, îndrumătorul activității.

Tot la Secția de Artă a fost realizată o expoziție documentară cu volume care cuprind date biografice și comentarii depre aspectele estetice și hermeneutice ale artei keberiene.

În ziua de 19 aprilie – data comemorării pictorului, grație prof. dr. Ion Mocioi care a organizat un pelerinaj cultural cu personalități din țară la Casa Memorială „Iosif Keber” – Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj a fost gazda acestui periplu – vizitatorii fiind impresionați de arhitectura clădirii-muzeu, de lucrările expuse și de biblioteca de artă. Pentru a rămîne definitiv în memoria acestei călătorii, participanții au primit Albumul de promovare Iosif Keber – ArteLit 2023.

_________

„Iosif Keber rămâne peste veacuri maestrul izvoditor de mirifice răsărituri şi apusuri, de zăvoaie şi râuri de cristal, de ierni şi primăveri scăldate în soare, de portrete şi autoportrete cu nostalgii în priviri sau de fresce înveşmântate dumnezeieşte ce împodobesc atâtea şi atâtea locaşuri de închinare.” (Alexandru Constantin Chituţă)

”Iosif Keber a fost un pictor al instantaneului selectiv, urmărit de o puternică trăire sufletească. Această calitate a artistului dă picturii realizate o notă dinamică. În opinia specialiștilor, lucrările expuse în personala din 1938 ne prezintă un Keber impresionist cu precise tendințe realiste. Sentimental în fața naturii, el introduce elemente ale impresionismului german prin sugerarea artistică a suferinței. Pictura lui Iosif Keber este modernă. La el, culorile preferate sunt albul, roșul și verdele, cu nuanțele lor, pentru a transmite stări de suflet”. (Prof. Doctor în estetică Ion Mocioi)

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut