Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

FLORIN HUTIUM – INVITAȚIE LA CIRC

de | mai 26, 2022 | Gorjul cultural

Ieri, 25 mai 2022, s-a deschis la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu” o variantă inedită a conceptului de circ.

Circ – spectacol care cuprinde numere de gimnastică, de acrobație, prezentare de animale dresate, momente comice bufe, iluzionism, etc. – exact așa este, expoziția oferită de artistul plastic Florin Hutium, care ne prezintă într-un mozaic transpus și transfigurat în compoziții antropogenetice  și deformante. Dialogurile metaforelor vizuale au accente psihotice, scoțând la iveală adevăruri ale istoriei suferințelor sociale. Florin Hutium este cel care transgresează cirque du soleil  în cirque d’huile (traducere forțată) aducând în față și spunând pe față povestea tarelor umane.

Culoare, geometrie, simbolism și alchimia tragică a des-ființării.

____________

DIZOLVAREA FORMEI

O pendulare între rațional și fantastic vehicol mental – cărăuși pe drumul visului, imaginarul transportă abstracțiunea lirică în faza de schiță până la proximitatea pânzei. Amintirile sinelui atent rafinate participă la construcția structurii compoziționale a lucrării de pictură evocatoare a imaginilor stocate în amintirile despre trecut.

Deschiderea viziunii se întâmplă ca un miracol de undeva de deasupra dimensiunilor cunoscute. Mișcarea de revenire la propriul „eu” conduce spre unitatea interioară prin abordarea simțului întregului. Sentimentul de unitate caracterizează funcțiile intelectuale și emoționale, menținând echilibrată starea de creativitate a autorului.

Există simț al insuficienței și chiar unul al insatisfacției în fața lucrării începute.

Vibrațiile constituite haotic mențin întunericul în spațiul de stocare a memoriei, producând o energie emoțională cu un nivel înalt de redare a senzațiilor întâmplate în realitatea imediată trecută.

Creativitatea înseamnă viziune profundă, forță conștientă, asocierea unei inteligențe meditative, un exercițiu sublim de desprindere a imaginii mentale prin transformarea ei pe pânză. 

(Hutium, 20 martie 2022)

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut