Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

GEORGE VRACA sau Grigore Brâncoveanu, marele ban al Craiovei și Tudor

de | nov. 25, 2021 | Gorjul cultural

Mihai Eminescu

GLOSSĂ

 

”Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

……………………………………
Privitor ca la teatru
Tu în lume să te-nchipui:
Joace unul şi pe patru,
Totuşi tu ghici-vei chipu-i,
Şi de plânge, de se ceartă,
Tu în colţ petreci în tine
Şi-nţelegi din a lor artă
Ce e rău şi ce e bine.
……………………………………..”

Am prefațat cu versurile din poezia ”Glossă” a lui Mihai Eminescu această scurtă însemnare despre două momente din istoria cinematografiei române. Pentru a sugera o opinie bine cântărită asupra unor aspecte cu referință la actori și filmele în care au jucat.
”Ce e rău și ce e bine?” în realizarea filmului Tudor, mulți și-au dat cu părerea, dar faptul că într-o asemenea producție – au jucat nume de seamă ale artei cinematografice românești și subiectul lungmetrajului, realizat într-o perioadă de grele încercări pentru țară – conține o poveste, totuși, cu mare însemnătate istorică.
”Te întreabă şi socoate.”

 

George Vraca – 125

„Drumul cel mai scurt către tine însuţi duce în jurul lumii”

Se împlinesc 125 de ani de la nașterea actorului GEORGE VRACA (25.11.1896 la Bucureşti), care a interpretat rolul lui Grigore Brâncoveanu, marele ban al Craiovei, în filmul Tudor. Absolvent al Conservatorului de Artă Dramatică din Bucureşti (promoţia 1921), profesor Nicolae Soreanu și actor la Teatrul Național din București și la Teatrul Bulandra.
”Rănit într-o luptă, am fost internat într-un spital din Iaşi. Într-o zi, spre a ne alina suferinţele, au intrat pe uşa salonului de spital trei oameni. Unul era Constantin Nottara, al doilea – George Enescu, a treia persoană – Maria Ventura. I-am ascultat. Până atunci nu avusesem nici o consonanţă cu lucrurile de artă, dar am simţit că se trezeşte undeva în mine acea bucurie a descoperirii unui nou conţinut frumos de viaţă. Am început chiar acolo, în patul de spital, să cer cărţi, să citesc versuri. Uneori cu glas tare. Nu ştiu dacă mă auzeau, dar îmi plăcea.” (Revista „Teatru”, februarie 1958)  https://www.ziarulmetropolis.ro/george-vraca-viata-actorului-frumos-ca-un-zeu/

Acum, în anul Bicentenarului REVOLUȚIEI DE LA 1821, se împlinesc 58 de ani de la lansarea la 18 noiembrie 1963 în cinematografe a filmului TUDOR, regizat de Lucian Bratu după un scenariu de Mihnea Gheorghiu bazat pe un poem (1953) și o piesă de teatru (1955) de Gheorghiu.
Distribuția: Emanoil Petruț – slugerul Tudor Vladimirescu, comandant de panduri; George Vraca – Grigore Brâncoveanu, marele ban al Craiovei; Alexandru Giugaru – clucerul Nicolae Glogoveanu; Lica Gheorghiu – Aristița Glogoveanu, tânăra soție a clucerului; George Măruță – Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei; Geo Barton – căpitanul Benescu, viitor clucer și apoi mare spătar; Olga Tudorache – doamna Șuțu, soția domnului Alexandru Șuțu; Amza Pellea – căpitanul Gârbea; Ion Besoiu – căpitanul Zoican; Ernest Maftei – căpitanul Pârvu; Ion Dichiseanu – haiducul Oarcă, căpitan în oastea lui Tudor; Luminița Iacobescu – Tincuța, fata lui Pârvu; Toma Dimitriu – mitropolitul Dionisie Lupu al Țării Românești; Fory Etterle – Rașid Pașa, pașa din Vidin; Petre Gheorghiu – Dinu, logofătul boierului Glogoveanu, viitor zapciu și apoi serdar Florin Scărlătescu – vistiernicul Filipescu Vulpe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, cu 59 de ani în urmă se desfășurau filmările (între 3 ianuarie – 31 octombrie 1962), unele trase și în localități gorjene, pe acolo pe unde Domnul Tudor Vladimirescu și-a purtat cămașa morții. Exterioarele la Craiova – Flăcăi (pe un platou exterior amenajat pe 2 ha), Bârsești, Racovița, mănăstirile Govora, Tismana și Cozia, Străulești, Arcani; interioare la București și pe platoul Buftea. Cheltuieli de producție 18.425.000 lei. Ecran lat, a/n, 19 acte, 5216 m.

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut