Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

IA – simbol internațional al culturii române

de | iun. 24, 2017 | Gorjul cultural

24 iunie 2017 – TRIPLĂ SĂRBĂTOARE: IA, SÂNZÂIENELE ȘI NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

 

La 21 ianuarie 2013, comunitatea online “La Blouse Roumaine” fondată de Andreea Tănăsescu a  propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În același timp cu sărbătoarea de Sânziene, “La Blouse Roumaine” a organizat în anul 2013 – prima Zi Universală a Iei, aceasta transformându-se într-un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de țări. În 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a iei”, datorită eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite și a Ambasadei României la Washington.

2017:

La Gorj, în Târgu Jiu și Hobița, a avut loc festivalul „RomânIA Autentică”. În Parcul Coloanei Fără Sfârșit a  avut loc Hora Iei și la Hobița, satul lui Brâncuși au fost susținute spectacole de muzică tradițională românească. Festivaluri și spectacole dedicate IEI au avut loc și în alte orașe din țară – Iași, București, Sibiu, Timișoara…

La nivel internațional, au fost anunțate de Ziua Universală a Iei sărbători în peste 100 de orașe ale lumii, precum Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut