Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

ÎNCĂ O PREMIERĂ A COLEGIULUI NAȚIONAL ”GEORGE COȘBUC” MOTRU

de | iun. 11, 2018 | Gorjul cultural

”Văzătorule, nu-ți vinde ochiul pentru lumina imaginară…”!

8 iunie 2018 – reprezentație teatrală a trupei ”Labirint” a Colegiului Național ”George Coșbuc”, cu piesa ”Văzătorule, nu fi un melc!” de Matei Vișniec. Evenimentul s-a desfășurat în foaierul Casei de Cultură Motru.

”Chiar când par simple alegorii, cum se întâmplă cu Văzătorule, nu fi un melc!, chiar când întrebările sunt generate de o parte mai lucidă a spiritului, piesele lui Vișniec comunică un mesaj ce depășește cadrul referențialității prea exacte.”( Mircea A. Diaconu, Teatrul interogativ)

”Văzătorule, nu fi un melc!, a doua piesă din volumul Omul cu o singura aripa“, apărut la Editura Paralela 45, Pitești, 2006, prefața Mircea Ghitulescu, este o parabolă despre perspective. Multe din piesele lui Matei Vișniec se construiesc în interiorul unui univers senzorial, adesea redat prin diverse fețe ale orbirii. (…) Piesele lui Matei Vișniec, cu adevărurile lor dureroase, rămân, până în final, în sfera jocului de interiorizare, a visului și a hazardului. De multe ori scriitorul adoptă limbajul poeziei, atunci când sensurile trebuie adâncite și rostite ca o dezvăluire despre sine, iar în final rămân starea poetului și dilema dramaturgului să-și dispute ultima replică. (Gabriela MIHALACHE, Teatrul ca metaforă)”

Și reprezentația trupei Labirint este o metaforă, calea de trecere de la joacă la joc, săritura peste gardul despărțitor dintre imaginarea gustului de cireșe la gustarea efectivă a fructului, în fapt metamorfozarea din spectator în actor, și asta la o vârstă în care aproape totul se afla la nivel de simulare.

Experiențele teatrale anterioare au dat rod, de la teatrul pentru elevi la teatrul experimental, până la reprezentații care au căpătat confirmarea unor spectacole reușite și premiate. Pasiunea, priceperea și harul s-au transmis de la inițiatoarea acestui fenomen, prof. Rodica Păuna, către generațiile de tineri intrate în laboratorul teatral de acum cu marca ”Labirint”, trupa de teatru de la Colegiul Național ”George Coșbuc” continuând să producă valoare artistică și în primul rând, bineînțeles, valoare umană, unii dintre protagoniști alegând să continue în lumea artei dramatice, alții acumulând experiențe și competențe necesare vieții individuale sau sociale.

”Felicitări celor care încă visează în culori”: Alex Ianasi, George Alex Vieru, Antonia Mălina Latu, Andrei Dumitrana, Monica Iorga, Alisa Răduţu, Matei Andrei, Antonia Jianu, Maria Mihaela Cernaianu, Milena Golea, Andi Bivolaru, Marius Coman, Romina Manolescu, Andreea Ursache.

Visul vizează viitorul, iar din ce s-a văzut de acolo, din Labirint, deja viitorul începe să vibreze bine!

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut