Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

la 130 de ani de la nașterea filosofului NAE IONESCU

de | iun. 16, 2020 | Cufărul bibliotecii

NAE IONESCU

”Tot ceea ce este frumos, tot ceea ce este valoros, important, care este plin de sens vine doar din inimă.” 

“Înainte de Renaștere, omul își cerea zilnic scuze în fața lui Dumnezeu pentru existența sa. După Renaștere, Dumnezeu își cere scuze zilnic în fața omului pentru că există.”

“Viața trăită cu mintea este o viață mecanică. Devii un robot – poate unul eficient; mașinile sunt mult mai eficiente ca oamenii. Când ești condus de minte poți câștiga mai bine și mai mult, dar nu vei mai fi viu. Poate vei avea un standard de trai mai bun, dar viața ta va fi seacă. Viața e vie numai când o trăiești cu inima.”

“Exemplele au fost lăsate de Dumnezeu pe pământ pentru ca ideile să fie sesizate senzorial și de proști.”

Nicolae C. Ionescu (mai cunoscut ca Nae Ionescu, n. 16 iunie 1890, Brăila – d. 15 martie 1940, București) a fost un filozof, logician, pedagog și jurnalist român. Orientarea sa filozofică a fost numită trăirism. A știut să adune în jurul său și să eleveze o pleiadă de membri ai generației de aur interbelice, a literaturii și gândirii românești, ca Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Petre Țuțea, Constantin Noica, Vasile Moisescu și George Murnu. În 1912 absolvă Facultatea de Litere și Filosofie din București, cu specializare în filosofie.

Profesor de logica si de metafizica la Universitatea din București, unul dintre cei mai temuți publiciști ai perioadei interbelice. A făcut studii filozofice la București, pe care le-a continuat cu o specializare în Germania, încheiată printr-un doctorat susținut la Munchen în 1919. A fost asistent al profesorului C. Rădulescu-Motru, apoi conferențiar la Catedra de logică și metafizică a Universității din București. A predat cursuri de logica, istorie a logicii, metafizica, filozofie a religiei. Concepând filozofia ca filozofare, spre a dobândi un echilibru spiritual cu lumea și cu sine, acest „Socrate al romanilor“ a refuzat sa-și tipărească vreo lucrare.

„Nae Ionescu nu vorbea ca un profesor, nu ţinea o lecţie, nici o conferinţă. Începuse o convorbire şi ni se adresa direct, fiecăruia în parte, parcă ar fi povestit ceva, ar fi prezentat o serie de fapte, propunîndu-ne o interpretare şi aşteptînd apoi comentariile noastre. Aveai impresia că lecţia întreagă e doar o parte dintr-un dialog, că fiecare din noi era invitat să ia parte la discuţie, să-şi mărturisească părerile la sfîrşitul orei. Simţeai că ce spune Nae Ionescu nu se găsea în nici o carte. Era ceva nou, proaspăt gîndit şi organizat acolo, în faţa ta, pe catedră. Era o gîndire personală şi, dacă te interesa acest fel de gîndire, ştiai că nu o puteai întîlni altundeva, că trebuie să vii aici s-o primeşti de la un izvor. Omul de pe catedră ţi se adresa direct, îţi deschidea probleme şi te învăţa să le rezolvi, te silea să gîndeşti”, spunea Mircea Eliade despre mentorul său Nae Ionescu.

Pentru Eliade, Ionescu era un creier filosofic, o adevărată minte reflexivă, care se ridica împotriva filosofiei de catedră. Fără a fi popular, Nae Ionescu a fost întotdeauna de partea elementelor creatoare, dinamice şi eroice. Pentru Mihail Sebastian, colaborator la revista Cuvântul, intelectual româno-evreu foarte apropiat de Nae Ionescu, filosoful era un adevărat director de conştiinţe. Însemna că Ionescu permisese dezlănţuirea forţelor creatoare ale tinerilor intelectuali.


.

 

în imagini câteva dintre cărțile scrise de Nae Ionescu sau cărți scrise despre Nae Ionescu, care vă așteaptă la Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj

și din ”Cufărul Bibliotecii”: două reviste în care a publicat redutabilul jurnalist și filosof

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut