Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

LA MULȚI ANI, CRISTIAN GEORGE BREBENEL!

de | dec. 10, 2020 | Gorjul cultural

Născut pe 10 Decembrie 1955, în Bumbești Jiu (colonia Sadu), județul Gorj.
Școala generală și liceul le face în Târgu Jiu unde a revenit după facultate avându-și domiciliul și în prezent activând ca arhitect.
Studii de arhitectură la Cluj și București (absolvent Institutul de arhitectură și Urbanism Ion Mincu în 1980). Studii de Filosofie la București (absolvent 2007).
Absolvent master “Reabilitarea ambientelor și suprafețelor arhitecturale”, iunie 2008, Universitatea „Politehnică” din Timișoara. Absolvent master „Urbanism”, iulie 2011, Universitatea Politehnică din Timișoara.
Debut publicistic la Revista Ramuri, Craiova, 1985, cu eseul ”Perspectiva și gestul un raport psihologic”.
Membru al cenaclului Columna, cel mai prestigios cenaclu literar gorjan, din 1980 și președinte al acestuia pe perioada 1997 – 2014. Președinte al Fundației Culturale Columna din 1997.
În perioada 1997 – 1999 a realizat săptămânal emisiunea culturală Conul de Umbră la televiziunile locale Antena 1 Târgu Jiu și TV Târgu Jiu.
Imediat după terminarea facultăţii şi începerea perioadei de stagiatură, în toamna anului 1980, devine membru fondator al Cenaclului Uniunii Artiştilor Plastici din Târgu Jiu (actualmente Filiala Gorj a Uniunii Artiştilor Plastici din România), cenaclu girat de criticul Ion Frunzzetti. Participă la expoziţii de artă plastică cu lucrări de desen, grafică şi pictură în Târgu Jiu, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Deva, Slatina, Cluj Napoca, Bucureşti etc. În 2005 se retrage din acest cenaclu.
Membru al Ordinului Arhitecţilor din România de la înfiinţare în 2003.
Membru al Registrului Urbaniștilor din România din 2013. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2013.
A conceput grafică de carte pentru mai multe titluri.
Debut editorial cu studiul de ontologie Despre Ființă, editura Crater, București, 1998.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai publicat volumul ”Despre ființă”, Editura Crater, 1988,romanul ”Guvernământul General al Genezei” la editura Cartea Românească, București, 2003 și volumul de poezie ”Pașaport pentru Zile de Ceremonie”, editura Brumar, Timișoara, 2012. La începutul lunii februarie 2014 apare în Macedonia traducerea acestui volum de poezie în limba macedoneană, traducerea fiind făcute de poetul aromân Dina Cuvata. A apărut cu proză scurtă în volumul colectiv Proza.ro la editura Paralela 45. În 2019 îi apare volumul de proză scurtă „Mărturisirea și alte povestiri”, la Editura Junimea.
Colaborări în periodice
A publicat proză, poezie, eseu, teatru la revistele: România Literară, Contemporanul, Luceafărul, Viața Românească, Convorbiri literare, Ramuri, Semne (Bălți, Republica Moldova), Rostirea Românească, Columna.
Premii: Premiul I pentru secțiunea proză, Festivalul Național Tudor Arghezi, mai 1989, juriul prezidat de Darie Novăceanu.
Premiul pentru roman, Festivalul Niște Țărani, Slătioara Vâlcea, 2004.
Premiul pentru literatură pe anul 2020, acordat unui scriitor gorjean la Festivalul ”Ion Cănăvoiu”, 2020

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut