Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

LA MULȚI ANI, ION BOGDAN LEFTER! 65

de | mart. 11, 2022 | Gorjul cultural

ION BOGDAN LEFTER (n. 11 martie 1957, București) poet și eseist, critic și istoric literar român.

A absolvit Colegiul Național „Sf. Sava” din București (1976), apoi, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, specialitatea Limba și literatura engleză – Limba și literatura română (1981). A fost director fondator al revistei „Observator cultural”. A fost redactor-șef al revistei literare „Contrapunct” și analist politic al postului de radio Europa Liberă, secția română. De asemenea, este prozator și analist politic. A fost unul dintre reprezentanții curentului optzecist în literatura română. În prezent, este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București și director editorial al revistei „aLtitudini”. Organizator al „Cafenelei critice”, care se ține cu unele întreruperi din 1990 în barul Facultății de Litere iar în prezent la ClubA. Seria recentă a ajuns la cea dea doua sută ediție. De asemenea, director al Școlii Doctorale a Facultății de Litere. În perioada 1979-1983 a fost membru activ al Cenaclului de Luni al Centrului Universitar București și al cenaclului Junimea al Universității din București. Este căsătorit cu scriitoarea Simona Popescu, profesor la aceeași facultate.

”… „umaniștii” se adresează întregului public intelectual, nu doar colegilor formați în aceleași domenii ca profesorii⁠-⁠autori.” (optmotive.ro/2020/31/art4/ )

”Contaminaţiile reciproce şi mixajele de registre nu anulează distincţia.” (contrafort.md/old/2001/81-82/189.html)

­­________

”După relatarea hibernală de săptămâna trecută, târgumureşeană, recapitulez o excursie culturală de două zile primăvăratice, 9 şi 10 martie, în alt Târg cultural, cel de pe Jiu.”
Așa își începe articolul, Ion Bogdan Lefter, publicat în ”Reporter Global” intitulat ”Alt Târg cultural: pe Jiu”, în data de 25 August 2019
Reproduc, aici, câteva dintre aprecierile făcute de scriitor la adresa orașului nostru, lăsându-vă să descoperiți profilul cultural al Târgului, cel de pe Jiu parcurgînd articolul la adresa anexată:
”Ar trebui să fie pilduitor exemplul Târgului Jiu: un oraş cu străvechimile lui comerciale şi cu alte merite mai recente, capitală judeţeană, sediu al uneia dintre marile companii româneşti de exploatare a cărbunelui, dar celebru pe mapamond datorită unui singur om, excepţionalul, uriaşul artist.”
https://reporterglobal.ro/alt-targ-cultural-pe-jiu/

 

CÂTEVA VOLUME DIN CUFĂRUL BIBLIOTECII SEMNATE DE ION BOGDAN LEFTER:

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut