Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

LA MULȚI ANI, MIRCEA SUCHICI!

de | iun. 16, 2021 | Gorjul cultural

sursa foto: oltenasul.ro

MIRCEA SUCHICI

S-a născut la data de 16 iunie 1954, în Târgu Jiu, judeţul Gorj. A început studiul violoncelului la Târgu Jiu, cu doamna prof. Maria Racoţi. A urmat cursurile Şcolii generale în oraşul natal; din clasa a VIII-a, a devenit elevul Liceului „Paul Constantinescu, din Ploieşti, judeţul Prahova; începând cu clasa a XI-a, s-a mutat la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, din Bucureşti, la clasa prof. Ion Urcan după a cărui absolvire a continuat studiile la Conservatorul “George Enescu” din Iaşi, la clasa prof. Reinhold Scheeser. În 1978, a absolvit Cursurile de Orchestră de la Bayreuth (Germania), la clasa profesorului Erich Berger, iar în 2010, cursurile Academiei Naţionale de Muzică, din Bucureşti, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi.

În anul 1996, a obţinut Premiul I pentru muzică uşoară (secţia instrumentală) – Râmnicu Vâlcea şi Premiul al II-lea – violoncel (muzică clasică), la Festivalul Naţional de Interpretare.

Instrumentist de valoare, cu o bogată experienţă profesională, Mircea Suchici şi-a adus contribuţia, ca violoncelist, la înfiinţarea Filarmonicilor „Marea Neagră“ din Constanţa (1979) şi „Ion Dumitrescu“ din Râmnicu Vâlcea (1995), precum şi la înființarea și afirmarea Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului“, al cărei dirijor este şi în prezent. A susţinut recitaluri la Ploieşti, Iaşi, Bucureşti (Sala “Dalles”, Muzeul Literaturii Române), Râmnicu Vâlcea, Craiova, Târgu Jiu, fiind în paralel solicitat să participe la numeroase turnee peste hotare ale filarmonicilor din ţară (Bacău, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti).

Din 1980, este membru al Orchestrei „Oltenia”, din Craiova, până în anul 1987, când devine profesor al Şcolii Populare de Artă şi al Liceului de Muzică „Constantin Brăiloiu”, din Târgu Jiu.

În 2008, a revenit, ca violoncelist, la Filarmonica „Oltenia” Craiova, unde a lucrat până în acest an, 2019, când s-a pensionat.  În cadrul Filarmonicii “Oltenia”, Mircea Suchici deţine statutul de solist instrumentist – partida de violoncel.

”Deopotrivă artist instrumentist, dirijor și compozitor, Mircea Suchici reprezintă tipul artistului versatil, care, în aproape 40 de ani de carieră în slujba muzicii explorează constant și continuu subtilitățile artei sunetelor.”(Petre Cichirdan, culturaarsmundi.ro, 4.12.

2015 )

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut