Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

LANSAREA VOLUMULUI ”PICTORUL GHEORGHE BĂRBULESCU”, LA TISMANA

de | oct. 8, 2017 | Gorjul cultural

Drumul între ”Izvorul Tămăduirii” și ”Buna Vestire”

Peste 60 de biserici pictate, participant la războaiele din 1913, și 1916-1919, Primar al Tismanei (1938 și 1940), după 1950 – încarcerat un an din cauză ca a fost considerat chiabur, trăiește în greutăți până la venerabila vârstă de 83 de ani când pictează ultima biserică, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Moi, județul Gorj (1966).

Biserica ”Izvorul Tămăduirii” din orașul Tismana, a fost, ieri, 7 octombrie 2017, punctul de început al evenimentului îndreptat către restituirea ”memoriei unui renumit, dar puțin cunoscut, pictor gorjean care și-a dedicat întreaga viață, în principal, picturilor bisericești” – așa cum era prezentat demersul de Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor  și Autorilor de Carte Gorjeni, într-un articol din ziarul Gorjeanul (5.09.2017).

Lansarea volumului ”Pictorul Gheorghe Bărbulescu”, realizat de Ion Mocioi și Florin Văideianu și apărut la Editura Academica Brâncuși din Târgu-Jiu, s-a produs la Casa de cultură, după  o slujbă de pomenire în lăcașul amintit mai înainte, de altfel și primul pe care l-a pictat Barbu D. Ghiță al cărui pseudonim este Gheorghe Bărbulescu. La finalul șirului de momente evocatoare ale personalității artistului tismănean, participanții au avut prilejul să fie martorii dezvelirii unei placi comemorative și să viziteze, la casa familiei, o expoziție cu lucrări de pictură, grafică, fotografii și obiecte care au aparținut  lui Gh. Bărbulescu. Alături de Ion Mocioi,  Florin Văideianu, Victor Troacă și primarul orașului Marian Slivilescu au fost prezenți localnici, rude ale pictorului și membrii ai Asociației Cercetătorilor  și Autorilor de Carte Gorjeni.

Gheorghe Bărbulescu  s-a născut în data de 8 aprilie 1883 în satul Gemeni, comuna Dârvarii de Sus, Județul Mehedinți și se stinge din viață la 22 martie 1969, în casa de la Tismana și fiind înmormântat în cimitirul Bisericii ”Buna Vestire” din localitate.

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut