Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

LUNĂ DEDICATĂ PICTORULUI MIȘU POPP – 1055 – 1860 – anii de apogeu ai portretisticii, în Gorj

de | mart. 4, 2022 | Gorjul cultural

MIHAIL (MIȘU) POPP (19 martie 1827, Brașov – d. 6 martie 1892, Brașov) pictor român, reprezentant al academismului românesc, care s-a remarcat în domeniul portretisticii și al picturii bisericești.

Anii de apogeu ai portretisticii lui Mişu Popp sunt cei pe care i-a petrecut în Gorj, în perioada 1855-1860, la vârsta puterii creatoare dintre 28 şi 33 ani.

 

La Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, luna martie este dedicată pictorului brașovean Mișu Popp (1827-1892), de la a cărui plecare au trecut 130 de ani. Astfel, începând de luni, 7 martie 2022, la Muzeul de Artă Târgu Jiu, secție a Muzeului Județean Gorj, va putea fi vizitată o expoziție de pictură semnată de artist.

Vizitatorii pot admira atât picturile în ulei pe pânză, portrete din patrimoniul muzeului, cât și o serie de fotografii cu pictura lui Mișu Popp din Catedrala ”Sfinții Voievozi” din Piața Prefecturii. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 7 martie, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă. Invitat: muzeograf Andreea Pocol, Muzeul de Artă Brașov. Curator: muzeograf Dorina Cioplea-Văduva, Muzeul de Artă Târgu Jiu.

Personalitate complexă, Mișu Popp s-a remarcat rapid atât ca portretist, cât și ca pictor de biserici, printre care și Catedrala ”Sfinții Voievozi” din Târgu Jiu, unde mai este vizibilă o parte. Ulterior această biserică a fost repictată de către Iosif Keber.

Reprezentant al academismului roman, Mișu Popp a realizat foarte multe portrete și autoportrete, o parte dintre ele făcând parte din patrimoniul Muzeului Județean Gorj.

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut