Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

MIRCEA ELIADE – 115 ANI DE LA NAȘTERE /„Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.”(M.E.)

de | mart. 13, 2022 | Agenda culturală

Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj vă invită să cunoașteți și să pătrundeți în universul creației  lui Mircea Eliade, prin cele 290 de titluri de și despre marele filosof român.

 

MIRCEA ELIADE (n. 13 martie S.V. 28 februarie 1907, București – d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost un gînditor și scriitor român. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

290 de titluri

„Se poate așadar vedea cum anume descoperirea, adică revelația spațiului sacru, are pentru omul religios o valoare existențială; nimic nu poate începe, nimic nu se poate face fără o orientare prealabilă, și orice orientare presupune dobândirea unui punct fix. Iată de ce omul religios s‑a străduit să se aseze în „Centrul Lumii“. Ca să trăiești în Lume, trebuie mai întîi s‑o întemeiezi, și nici o lume nu se poate naște în „haosul“ spațiului profan, care este omogen și relativ. Descoperirea sau proiecția unui punct fix — „Centrul“ — echivalează cu Facerea Lumii; …”

 

____________________________________________________

„Conştiinţa unei lumi reale şi semnificative este strîns legată de descoperirea sacrului.”

„Învață să privești mâinile, prietene: Europa toată vorbeșște în jocul lor„

„Fiecare dintre noi este un mic haos.”

„Binele făcut la nevoie ţi-l răsplăteşte înzecit Dumnezeu când nici nu te gândeşti…”

„A trăi cu ziarele înseamnă a te imbeciliza.”

„Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei, pământul ar fi un rai.”

 

Arhiva, intitulată Mircea Eliade Papers, găzduită în cadrul Special Collections Research Center, de la University of Chicago Library, are (176 de cuti cu mii de documente).

 

 

 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut