Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj

PRIMUL PAS SPRE MAREA UNIRE – 158 DE ANI

de | ian. 24, 2017 | Evenimentele bibliotecii

Vineri 20 ianuarie 2017, la Muzeul Județean Gorj, s-a inițiat o expoziție închinată evenimentului istoric al Unirii Țării Românești cu Moldova – MICA UNIRE, așa cum mai este cunoscut momentul de la începutul anului de referință -1859. Organizatori: Consiliul Județean Gorj, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale.

În urmă cu 158 de ani, la 24 ianuarie 1859, se scria încă o filă de aur în istoria poporului român. Unirea Principatelor Române a fost o prim act în visul de reîntregire a neamului, a familiei moștenitoare de drept a măreței Dacii, așa cum cu măiestrie a subliniat și Vasile Alecsandri în versurile ce aveau să devina stindard în lupta pentru unitate –  ”Amândoi suntem de-o mamă,/ De-o făptură și de-o seama,/ Ca doi brazi într-o tulpină,/ Ca doi ochi într-o lumină”. Dovadă a dorinței de împlinire a acestui vis, la  5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales și domn al Munteniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Au trebuit să mai treacă alți 60 de ani, alte jertfe eroice în încă două războaie nimicitoare, pentru ca Unirea cea mare și firească să fie realizată. 

 

Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj
Calea Eroilor, numărul 23, Târgu Jiu, Gorj
Telefon: 0253/214.904
Email: bibliotell@yahoo.com
Suntem și pe Facebook
Locație – Google Maps

Evenimentele Bibliotecii

Vezi toate Evenimentele

Sari la conținut